Nieuws

asynje castlefest

Asynje

Asynje neemt je mee door de Noorse landschappen

Asynje neemt je mee door de Noorse landschappen en sfeer en betovert je met hun prachtige Noorse stem. De heerlijke fluit- en viooldeuntjes, blazen leven in oude Deense betoveringen, Viking gedichten en folklore. Dit in combinatie met de elektronische beats en de herkenbare natuurlijke drumset, creëert een complete wereld om in te dwalen.

De band hoort ook bij de pioniers van de Deense pagan folk scene sinds het begin van 2000. Met bandleden die ook spelen in onder andere Valravn, Sorten muld, Huldre, Heilung en Virelai, weet de band het publiek perfect mee te nemen. Ze zullen nu voor de 4e keer op Castlefest staan met hun historische instrumenten en jullie meenemen in oude viking dansen, spellen en gezang.

Asynje speelt op zaterdag op de Forest Stage.

drummer tijdens het Wicker Ritueel, muziek workshop, Castlefest Academy, fantasy festival, Wicker drummer, drum workshop,

Workshop: Wicker Drumming

Volg deze workshop en wees een drummer tijdens het Wicker Ritueel

Castlefest belooft ook deze editie weer spectaculair te worden! Dit jaar krijg je zelfs de kans om deel te nemen als drummer tijdens het Wicker Ritueel! Onder leiding van Rob van Barschot en Gijs Anders van Straalen leer je in de middag voorafgaand enkele ritmes en technieken op je eigen trommel. In korte tijd wordt je klaargestoomd als drummer en mag je tijdens het ritueel vanuit het publiek de muziek laten donderen!
 
Enige ervaring hiervoor is niet vereist, iedereen kan meedoen. Voorwaarde is wel dat je je eigen trommel meebrengt; denk hierbij aan een sjamanendrum, framedrum of djembe of een andere goed klinkende trommel die je makkelijk kan meedragen.
 
We hopen jullie allemaal te zien om samen een grote stam van drummers te vormen!
 
Deelname aan de workshops kost €10,- . De workshop vindt plaats op de zaterdag, van 14:15 tot 15:15 uur. Stuur een mail naar robvanbarschot@gmail.com om je aan te melden.
 
Benieuwd wat je nog meer kunt doen in de Castlefest Academy? Bekijk het volledige programma hier.
Dutch Warbow Society Castlefest

Dutch Warbow Society

Maak kennis met de traditie van de traditionele handbogen

De Dutch Warbow Society laat mensen kennis maken met de traditie van de traditionele handbogen. 

We willen bezitters van traditionele handbogen, jachtbogen, middeleeuwse Engelse oorlogsbogen en andere klassieke handbogen de kans geven om andere schutters te ontmoeten en van elkaar te leren. Daarom organiseren we verschietingen, clinics, en informatievoorziening. Het DWS Research team onderzoekt onder andere archeologische vondsten.

Om het publiek op evenementen kennis te laten maken met de Engelse Longbow heeft de DWS een speciaal demonstratieteam opgericht. Men heeft hier de mogelijkheid zelf een keer, onder begeleiding, te schieten met een boog. Dit is voor zowel kinderen als volwassenen erg leuk om eens te doen.

Dit demonstratieteam laat zien wat de uitwerking van dit soort pijlen op diverse materialen is. Verder laten zij zien hoe groepen boogschutters op het veld door de dienstdoende commandant geleid werden.

russkaja castlefest

Russkaja

Dans op de vette Oostenrijkse polka beats van Russkaja

Russkaja is precies het tegenovergestelde van ‘easy listening’ muziek, Russkaja – schrik der verschrikkingen van alle Russische volksmuziek – staat voor vette Oostenrijkse polka beats. De leden van de groep zijn de meest illustere musici van het Alpengebied, die beschikken over een kleurrijke mix van culturele achtergronden. Ze gieten deze verschillende culturele invloeden in een postmoderne versie van de Russische folk en verspreiden hun eigenzinnige muziek door heel Europa.

De band stond al voor enorme menigtes op de grotere festivals van Europa. Ook zijn ze op de hardere festivals als Wacken Open Air (DE) een graag geziene gast. Sinds 2010 raast Russkaja ook over de Nederlandse podia, waaronder grote Bevrijdingsfestivals, Zeehelden, Big Rivers, Festival op ’t Eiland, Welcome To The Village, MadNes, Westerpop, Appelpop en de Zwarte Cross. Ook heeft de band al verschillende Nederlandse clubtours gedaan.

Twee jaar geleden (2017) bracht Russkaja hun meest recente plaat uit: ‘Kosmopoliturbo’ is een mix van de oude bekende polka ska, maar ook met knipogen richting gipsy, klezmer. Deze vrolijkt je sowieso op!

Russkaja speelt op zondag.

Greenthingz in een nieuw jasje: Playmates

Greenthingz in nieuw jasje: PLAYMATES!

Greenthingz is meer dan ‘Groen’! Natuurlijk kennen de meeste mensen ons als de groene ‘garbage
goblins’ die het festival terrein vrij houden van zwerfafval… maar we zijn zoveel meer! Dit jaar willen we
ons eens van een andere kant laten zien. Onze passie is vooral spelen met mensen! En aangezien we dit
jaar worden gevraagd om op het heetste stukje terrein te werken, hebben we onze groene hoofden bij
elkaar gestoken.
En we gaan ons aanpassen, we schminken ons ‘menskleurig’! En omdat we best wat tegendraads zijn
hebben we onze piraten kleren uit de kist getrokken. En in samenwerking met “Jolly Pirates”, gaan we
lekker spelen met al die leuke, dwaze en doorsnee mensen op Castlefest! Je kan ons vinden op meadow
fields, het terrein voor de echte ‘die hards’! In onze hoedanigheid van ‘Playmates’ kan je een spelletje met
ons spelen! Denk aan ouderwetse pub spelletjes, die je ook met een benevelde brein kun
spelen…..misschien nog wel beter! En als je echt je best doet? Dan mag je op de ruilkar van de Playmates
een prijs uitzoeken…..maar ‘m mee krijgen dat is weer een andere tak van sport!
Greenthingz en Jolly Pirates wensen jullie een onvergetelijk Castlefest!

varend volk pyrolysis castlefest 2019

Varend Volk

Pyrolysis + Plunder = Varend volk 

Varend Volk is een groep jonge folkmuzikanten, die de handen ineen hebben geslagen. Tien muzikanten met akoestische instrumenten bestormen samen het podium en zijn erop gebrand om het publiek en elkaar mee te slepen in één grote muzikale trip. Dit jaar op Castlefest spelen ze voor het eerst een compleet nieuwe show, waarin ze hun oude vertrouwde nummers voorzien van een flinke dosis nieuwe energie en waarin spiksplinternieuwe nummers voor de eerste keer te horen zijn!

Pyrolysis, uit het zuiden van Nederland, laat haar publiek dansen op de chaos van het leven. En Plunder, uit het noorden, brengt al feestend een ode aan alle zwarte schapen. Combineer deze twee groepen vol jonge enthousiastelingen en je krijgt een wervelstorm aan passievolle folk!

Na een ontmoeting tussen de bands op Castlefest, waarbij ze erachter kwamen dat ze veel gemeen hebben, was er het idee om samen op te gaan treden. Dat liep uiteindelijk uit op een tour in de lente van 2018, op een groot theaterschip. Met deze zesdaagse tocht door Friesland, onder de naam Varend Volk Tour, deden ze elke dag een andere plek aan. 

Na het succes van deze tour is de wervelstorm nog lang niet uitgeraasd en valt er nog volop te genieten van de vernieuwende stijl van de beide bands. Vlugge Ierse tunes, zee shanties, ballades, en andere stijlen met invloeden van folk muziek over de hele wereld komen voorbij. Kortom: Vernieuwende folkmuziek, maar met het vertrouwde gevoel en de krachtige werking van de traditionele folk. 

In een opzwepende show word je even meegenomen uit je dagelijkse sleur. De liedjes over de mooie en minder mooie momenten in het leven laten zien dat je er niet alleen voor staat, en zorgen ervoor dat zowel het publiek als de muzikanten samen ervaren hoeveel energie er vrijkomt als gelijkgestemden samenkomen.

Varend Volk speelt op vrijdag op Meadow Stage.

eigen RPG, Steffie de Vaan, RPG, Castlefest, Castlefest Academy

Workshop: Ontwerp je eigen RPG

Klaar voor het volgende level? Ontwerp je eigen RPG in deze Castlefest Academy Workshop

Ben jij een enthousiaste rollenspeler met plannen om je homebrew om te zetten naar een professioneel geschreven boek? In deze workshop leer je de eerste stappen van het ontwerpen van je eigen RPG: concept, pitch, en hoofdstuk opzet. Ook als je boek al een eerste versie heeft, helpt deze workshop je jouw concept en pitch aan te scherpen, en overbodige secties te verwijderen zodat je boek nog beter wordt. We bespreken ook het verschil tussen uitbrengen in eigen beheer en crowdfunden versus verkopen aan een bestaande uitgever.

Neem je eigen pen en papier, of tablet, mee als je aantekeningen wilt maken.

Steffie de Vaan schrijft rollenspel boeken en korte verhalen. Ze heeft onder andere gewerkt voor Vampire the Masquerade Anniversary Edition en Fifth Edition, Changeling the Lost Second Edition, and Harlem Unbound Second Edition. Ze ontwikkelde Night Horrors: Tormented en leidt momenteel de nieuwe Legendlore Roleplaying Game.

Benieuwd naar wat er nog meer te doen is in de Castlefest Academy? Bekijk hier alle workshops en programma onderdelen. 

rastaban castlefest 2019 lisse

Rastaban

Rastaban speelt prachtige nummers met een krachtige en evocatieve Tribal folk vibe

Rastaban wil met hun krachtige en evocatieve Tribal folk vibe, een heel bijzonder moment met het publiek delen op Castlefest.
Rastaban mengt keltische en noordelijke melodieën met Oost-europese invloeden, middeleeuwse deuntjes, traditionele liederen uit de Balkan en zelfs Oosterse elementen, gecombineerd met hun typische tribal touch en live-energie. Een goed voorbeeld van hoe culturele diversiteit een echte beleving van universaliteit kan worden door muziek.

Rastaban speelt op zondag op Meadow Stage.

WizardWear

Treed binnen in het Zweinstein kampement van WizardWear

WizardWear strijkt tijdens Castlefest neer met hun magisch kampement om bezoekers een kijkje te geven in een nederzetting uit de Wizarding World. Kom strijden voor house points en speel jouw huis naar de overwinning met het Quidditch spel. Kijk hoe het dagelijks leven er aan toe gaat in het magische kampement van Zweinstein studenten en maak een praatje met kostuum- en prop enthousiastelingen. Kijk hoe props uit de films na worden gemaakt of ga op de foto in de bekende WizardWear Photobooth!

steamnation Castlefest steampunk

Steamnation

Ontmoet de crew van de BSS Phoenix

Steamnation is geen typische steampunk groep. We zijn geen individuen in een groep maar een hecht team, onder het bewind van Captain Glenwell. Als crew op ons luchtschip de BSS Phoenix, verzorgen we officieel al uw transport, een beetje minder officieel smokkelen we alles wat onder de radar dient te blijven. Ieder van ons heeft een eigen achtergrond, die ooit kruiste en met elkaar verweven geraakte. We werken als één crew, elk met onze eigen expertise, om elke job tot een succesvol einde te brengen.
Onze Captain is de drijvende kracht achter de crew. Hij vindt nieuwe jobs en zorgt ervoor dat we betaald worden. Verkenner en navigator John A.Wander plant onze trips en zorgt dat we geraken waar we moeten zijn. Absinthologist James smeert onze kelen; hij zal je inleiden in de wondere wereld van Absinthe en de mysteries errond ontrafelen. Maar let op; eens hij begint, is er geen stoppen meer aan en krijg je de volledige geschiedenis van deze groene vloeistof te horen.
Wanneer we stukken verliezen, naait Dokter Elizabeth Brassbridge die er opnieuw aan, zodat we ons hoofd niet verliezen. Ze is ook steeds te vinden voor een spelletje Game of Graces of een ander Victoriaans spel. Daarnaast is ze ook Tiffin master bij onze verfijnde Victoriaanse Thee duels. Deze kunnen heel hachelijk worden, maar blijven steeds beschaafd. Probeer gerust onze nr1 te verslaan!
Blijf uit de buurt van Mr Brown, onze kok. Hij is zo gek als het maar kan zijn! Hij zal je zonder verpinken doen doorslaan. Maar de zaken die hij in zijn kombuis klaarmaakt zijn verdomd lekker!
En dan komen we bij ondergetekende, Nathaniël L. Hetfield, chronicler van Steamnation. Ik ben misschien wel één van de normaalste mensen van de crew (kuch..). Ik sta in voor onze kronieken. Ik waak over onze reputatie en schrijf onze avonturen neer voor toekomstige generaties. Je vindt ze tussen de prullen op mijn bureau. Maar wees op de hoede voor m’n camera, want hij legt je heden, verleden en toekomst vast op film. Ik zal je proberen te verleiden tot een steamfie.
De crew en ik nodigen je uit op onze krankzinnige avonturen. Vervoeg ons voor High Tea met biscuits en roddels, of voor een praatje over steampunk.

CoZaCrea

CoZaCrea Peculiar Creations

Al weer enige jaren een graag geziene entertainer op Castlefest. Met zijn zelf ontworpen creaties trekt hij ieder jaar weer een groot aantal toeschouwers naar zijn wonderlijke machines.
Projecten in de steampunkscene en voornamelijk gemaakt van afval of afgedankte materialen.

Hoe langer U er naar kijkt, hoe meer u gaat herkennen.
Kom even langs op het veld en laat je verrassen door de fantasierijke elementen bij CoZaCrea Peculiar Creations.

Waldkauz

Laat je betoveren door oude mythen en legenden in de muziek van Waldkauz op Castlefest.

Nummers over eeuwenoude magie, de wijsheid van de natuur en de extase van dans. Het geluid dat van het podium komt is soms energiek en wild, maar kan tegelijkertijd ook sferisch en dromerig zijn. Het verbindende thema van oude mythen en legenden, hun krachten en geheimen zorgen klinken door in deze muziek. Dit alles is wat WALDKAUZ maakt.

Op zowel historische als moderne instrumenten combineren zij hun eigen composities met invloeden van de Europese folk muziek. Dansbare ritmes worden vervlochten met catchy melodieën en arrangementen met wel drie zanglijnen die het publiek betoveren.

In de lente van 2017 brachten zij hun album ‘Mythos’ uit en zetten daarmee een grote stap voorwaarts. Een verfijnd en extensieve productie resulteerde in aandacht en lof vanuit pers en luisteraars uit Duitsland en de rest van Europa. 

Ook hun debut-album ‘Komm mit’ werd zeer gewaardeerd. Met meer dan 6000 verkochte platen en een hoog tour gehalte heeft de fans een grote groep fans verzameld uit de middeleeuwse, pagan, fantasy en folk muziek scene.

Waldkauz speelt tijdens Castlefest 2019 op vrijdag en zondag op Village Stage en op zaterdag op Forest Stage.

15e-eeuwse Altena, heeren van altena, middeleeuwen, castlefest, middeleeuws spektakel

Heeren van Altena

Bezoek het laat 15e-eeuwse Altena in het kamp van de Heeren van Altena

Ook dit jaar wappert de gele vlag met rode zalmen boven het terrein van Castlefest. De Heeren van Altena slaan wederom hun kamp op om iedereen mee terug te nemen naar de middeleeuwen. Laat je terug voeren naar het late 15e-eeuwse Altena met zijn bourgondische bewoners. Binnen het kampleven kom je allerlei figuren en aspecten uit deze tijd tegen, wat zorgt voor een mooi doorsnee beeld van de 15e eeuw.

Neem een kijkje in de wapenarsenalen van de Heeren en zie de ridderharnassen waarmee zij ten strijde trekken. Kom alles te weten over de verschillende middeleeuwse wapens en beschermingen uit die tijd. Bezoek de tenten van de ambachtslieden en ervaar hoe men in de middeleeuwen allerlei alledaagse producten en voorwerpen met de hand wist te vervaardigen. Ondertussen is de kok druk bezig in de middeleeuwse keuken, terwijl verschillende kampleden rond de tafels zitten om sterke verhalen te vertellen over strijd en overwinningen.

De Heeren van Altena nodigen iedereen uit om een kijkje te komen nemen in hun kampement bij het Middeleeuws Spektakel veld. 

Igor's Googelsjo Castlefest magie

Igor’s Googelsjo

Igor’s Googelsjo – een hilarische show met alchemie, magie en een disfunctionele werkrelatie

Igor en de professor zijn weer terug op Castlefest met hun lab vol bijzondere proefjes en experimenten.
Igor’s Googelsjo is een wonderlijke show waarbij Igor zo goed mogelijk de professor probeert te assisteren in zijn werk. Maar dit gaat lang niet altijd goed…
Kom kijken, lachen, gieren en brullen naar een show met alchemie, magie en een disfunctionele werkrelatie.

Tijden staan vermeld bij de show, dus loop vooral langs om te kijken wanneer zij er zijn…

Euzen

Euzen – alternatieve rock met Noorse ondertoon op Castlefest 

Euzen is ontstaan uit de samenwerking tussen van de Deense componist en producent Christopher Juul, en de Noorse zangeres en componiste Maria Franz. Live worden ze begeleid door de ervaren gitarist Harald Juul, de progressieve drummer Kristian Uhre en de energieke basgitarist Thomas Welin.

De band heeft sinds hun oprichting in 2008 al drie albums uitgebracht. Over de hele wereld spelen zo op folk- en popfestivals. Hun muziek kan het beste beschreven worden als alternatieve rock met een Noorse ondertoon. Het is experimenteel met een rijke verzameling organische geluiden met altijd een focus op de melodie.

De band speelt op vrijdag op de Forest Stage