Meadow stage

Belga Boys, Rastaban, La Horde, Castlefest, 2019, Vana, Lisse, Keukenhof, België, Pagan Scene

Belga Boys

Belga Boys Party – La Horde, Rastaban & Friends

Neem de gekheid van de Belgen en de feestelijkheid van La Horde. Combineer dit met de energie van Rastaban, voeg speciale gasten en verrassingen toe en voila! Een avond gevuld met muziek, vriendschap en vrolijkheid om nooit te vergeten (zolang je natuurlijk niet teveel biertjes drinkt)! 
Als we je eens vertellen dat dit geen droom is maar realiteit?!

Dit jaar gaat er op Castlefest iets gebeuren waar de Belgische pagan scene niet eens van durft te dromen… La Horde en Rastaban slaan de handen in één en worden samen… the Belga Boys & Girls Party Band!

Met een selectie van hun eigen nummers in een feestlijk jasje, toveren ze vanaf de Meadow Stage het veld om in een danszaal! Zet je feestmuts op, trek je danschoenen aan en sta klaar voor een te gekke ervaring op zaterdagavond!

Velen van jullie kennen beide Belgische bands: La Horde gaat los met hun combinatie van feestlijke folk muziek, Disney en disco covers, sing-along revolution anthems, Middeleeuwse muziek met een twist en kussengevechten! Rastaban mengt Slavische, Keltische en Noorse tradities met Tribal Folk geluiden en energie. Voor één keer komen ze samen voor een speciale Belgische feestavond. Ben jij er bij?

The Belga Boys speelt op zaterdag.

varend volk pyrolysis castlefest 2019

Varend Volk

Pyrolysis + Plunder = Varend volk 

Varend Volk is een groep jonge folkmuzikanten, die de handen ineen hebben geslagen. Tien muzikanten met akoestische instrumenten bestormen samen het podium en zijn erop gebrand om het publiek en elkaar mee te slepen in één grote muzikale trip. Dit jaar op Castlefest spelen ze voor het eerst een compleet nieuwe show, waarin ze hun oude vertrouwde nummers voorzien van een flinke dosis nieuwe energie en waarin spiksplinternieuwe nummers voor de eerste keer te horen zijn!

Pyrolysis, uit het zuiden van Nederland, laat haar publiek dansen op de chaos van het leven. En Plunder, uit het noorden, brengt al feestend een ode aan alle zwarte schapen. Combineer deze twee groepen vol jonge enthousiastelingen en je krijgt een wervelstorm aan passievolle folk!

Na een ontmoeting tussen de bands op Castlefest, waarbij ze erachter kwamen dat ze veel gemeen hebben, was er het idee om samen op te gaan treden. Dat liep uiteindelijk uit op een tour in de lente van 2018, op een groot theaterschip. Met deze zesdaagse tocht door Friesland, onder de naam Varend Volk Tour, deden ze elke dag een andere plek aan. 

Na het succes van deze tour is de wervelstorm nog lang niet uitgeraasd en valt er nog volop te genieten van de vernieuwende stijl van de beide bands. Vlugge Ierse tunes, zee shanties, ballades, en andere stijlen met invloeden van folk muziek over de hele wereld komen voorbij. Kortom: Vernieuwende folkmuziek, maar met het vertrouwde gevoel en de krachtige werking van de traditionele folk. 

In een opzwepende show word je even meegenomen uit je dagelijkse sleur. De liedjes over de mooie en minder mooie momenten in het leven laten zien dat je er niet alleen voor staat, en zorgen ervoor dat zowel het publiek als de muzikanten samen ervaren hoeveel energie er vrijkomt als gelijkgestemden samenkomen.

Varend Volk speelt op vrijdag op Meadow Stage.

rastaban castlefest 2019 lisse

Rastaban

Rastaban speelt prachtige nummers met een krachtige en evocatieve Tribal folk vibe

Rastaban wil met hun krachtige en evocatieve Tribal folk vibe, een heel bijzonder moment met het publiek delen op Castlefest.
Rastaban mengt keltische en noordelijke melodieën met Oost-europese invloeden, middeleeuwse deuntjes, traditionele liederen uit de Balkan en zelfs Oosterse elementen, gecombineerd met hun typische tribal touch en live-energie. Een goed voorbeeld van hoe culturele diversiteit een echte beleving van universaliteit kan worden door muziek.

Rastaban speelt op zondag op Meadow Stage.

Drusuna

Drusuna geeft de natuur een stem met hun Ritual Pagan Folk

“Met onze muziek zoeken we de verbinding met moeder aarde. Met Sjamanisme leggen we de link naar onze voorouders. In de moderne wereld zijn mensen hun connectie met de natuur verloren. Het is belangrijk dat we die connectie terugvinden en ons weer verbinden met de natuur… Drusuna verspreidt deze belangrijke boodschap in hun Ritual Pagan Folk muziek!”

We durven zonder twijfel te zeggen dat Drusuna een bijzondere luisterervaring is. Deze Pagan Folk band uit Portugal begon met het maken van muziek door enkel instrumenten te gebruiken die gemaakt zijn van hout, stenen en andere natuurlijke elementen. Door de muziek vanuit de aarde op te bouwen, klinkt de stem van de natuur nog duidelijker. Later zijn er een doedelzak en fluit bijgekomen. De eerste nummers zijn diep in het bos ontstaan, ver van mensen en enkel genieten en spelen met de ritmes en melodieën van de natuur.

Met het toevoegen van een didgeridoo en gitaar vormde Drusuna een officiële band. Na twee jaar vol repetities kwam daar het debuutalbum Kaytos Kom (2016). In deze conceptuele muziek reis je door eeuwenoude tijd en ruimte, naar een tijd waar men in verbinding stond met de natuur en zijn voorouders.

Drusuna verliet het bos en gaf optredens op folk festivals en andere podia in Portugal. Ze speelden voor het eerst in Nederland tijdens FantasyFest Rijswijk 2018.

Drusuna speelt op zaterdag op Meadow Stage.

folk

La Horde

La Horde presenteert een boodschap van liefde en feest in een sausje van folk en Rock ’n Roll!

La Horde staat op de kruising van middeleeuwse, paganistische, Keltische folk en funky disco Rock ’n Roll! Dit alles komt gepaard met heel veel humor en verrassingen. Een show van La Horde is meer dan alleen muziek, het is een gedeelde ervaring tussen publiek en band, waar van alles en nog wat kan gebeuren. Een onverwachte reis op een piratenschip, waar de vele avonturen zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Wees niet verbaasd wanneer je opeens staat te dansen op oude jaren ’90 disco en dance hits, het hoort erbij! 
 
Met hun derde album ‘X’ op zak, brengt La Horde de boodschap van liefde, feest en plezier met als doel om muzikale kwaliteit en entertainment te combineren. Net als voorheen zal La Horde elk cliché uit de pagan folk muziek verdraaien tot nummers die zowel catchy als grappig zijn. Hebben jullie Ikeardruna al gehoord?
 
La Horde zorgt voor ultiem folk entertainment tijdens hun Castlefest show: ze zullen jullie gegarandeerd aan het dansen, lachen en drinken krijgen!
 
La Horde speelt op vrijdag op Meadow Stage.
Harmony Glen op Castlefest

Harmony Glen

Harmony Glen op Castlefest

Harmony Glen is een Nederlandse feelgood folkband, opgericht in 2005. De muziek is gebaseerd op Iers-Keltische folk, maar er worden regelmatige geluiden van over de hele wereld aan toegevoegd.

Het doel van de band is om eruit te springen. Niet alleen door hun muziek (een mix van traditionele en eigen nummers), maar ook door hun presentatie op het podium. Optredens van Harmony Glen worden omschreven als een ‘folk extravaganza’. Bezoekers kunnen niet stil blijven staan, aangezien de energie bij de band altijd op het maximale level is!

Sinds 2013 heeft de band getourd in Europa en Noord-Amerika. Zo hebben ze onder andere gespeeld in Denemarken, Duitsland, de Azoren, het Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk en Italië. In Ierland deden ze mee aan de Fleadh Cheoil (wereld kampioenschap traditionele Ierse muziek). Als eerste Nederlandse band ooit haalden ze daar de finale! Het laatste album van Harmony Glen, ‘Live at Elfia’, is in 2018 uitgekomen op cd en dvd.

In september 2018 bundelde Harmony Glen ook de krachten met de Music Show Scotland. Samen treden zij op in de grootste zalen van Europa!

Neem een kijkje bij Harmony Glen op Castlefest! De band speelt donderdag op de Meadow Stage.

La Maisnie Hellequin op Castlefest

La Maisnie Hellequin

La Maisnie Hellequin op Castlefest

Heb je vorig jaar een optreden van La Maisnie Hellequin op Castlefest meegemaakt? Zo niet, dan krijg je deze zomer een herkansing. De Belgische band keert namelijk terug naar de podia van Castlefest 2019!
 
In oud-Franse, middeleeuwse legenden wordt met ‘La Maisnie Hellequin’ vaak gerefereerd aan een groep kleine duivels. Onder leiding van Hellequin maakten zij ’s nachts een verschrikkelijk kabaal. De vier muzikanten van La Maisnie Hellequin maken hun muziek rondom dit thema. Met behulp van de wonderlijke geluiden van de draailier, doedelzak, nyckelharpa en middeleeuwse drums creëren zij een unieke sfeer. Beïnvloed door de wereld van legenden wordt ieder optreden een bijzonder schouwspel!

Mis het niet! La Maisnie Hellequin speelt op zondag op de Meadow Stage.

Plunder op Castlefest pirate party folk

Plunder

Plunder op Castlefest

Plunder heet je welkom in haar haven. Trek je dansbare pirate boots aan en grijp je vrienden bij de kraag. Tijd voor een feestje met Plunder op Castlefest!

In een wereld waarin een grijze meerderheid bepaalt wie of wat er normaal is, creëert Plunder met haar publiek een vrijhaven. Voor alle buitenbeentjes, zwarte schapen en wezens die niet bang zijn voor kleur in hun leven. Hier maakt het niet uit wie je bent. Samen vieren we het leven op de beukende feestmuziek die Plunder op energieke wijze de wereld in blaast.

Plunders muziek bevat invloeden van onder andere Ierse folk, ska en Balkan, gecombineerd met Nederlandstalige teksten. Het is het best samen te vatten als pirate party folk. Naast de drums, de bas en de gitaren voor de stevige dansbare basis, zorgen de fluit en accordeon voor de vurige folk sound.

Over de band

In de zomer van 2014 wordt Plunder opgericht. Driekwart jaar daarna treden de muzikanten voor het eerst naar buiten, voor een groot publiek op het Fries Straatfestival. Een hele reeks aan mooie feestjes volgt.

Zo speelt de groep bij de opening van Neushoorn in Leeuwarden en staat ze op Pairc Pub, tussen namen als de Dublin Legends en Fiddlers Green. Hetzelfde jaar zijn ze te zien in een documentaire over de folkband Irolt, die werd uitgezonden op Omrop Fryslân en NPO 2.

In 2017 staat Plunder op Keltfest en Castlefest, wat weer vele nieuwe deuren opent. De band doet festivals als Paaspop aan en is support act van The Dread Crew of Oddwood en The Rumjacks. Met de laatste treedt ze op in de Melkweg in Amsterdam. Samen met de band Pyrolysis tourt Plunder in de lente van 2018 een week lang op een schip met een theaterzaaltje door Friesland onder de naam Varend Volk Tour.

Na vele mooie avonturen staat Plunder weer op Castlefest, om er een vrolijke bende van te maken. Sluit je aan bij dit gezelschap vol bonte avonturiers en Plunder samen al feestend de wereld!

Plunder speelt zaterdag op de Meadow Stage.

Shireen op Castlefest witchpop

Shireen

Shireen op Castlefest

Onweerstaanbare, diepe, donkere geluiden kenmerken het geluid van Shireen, het geluid van witchpop. Laat je verrassen door ijzingwekkende vocalen, levendige elektronische samples en diepe grooves. Dans, word betoverd en laat momenten herinneringen worden. Shireen neemt je mee naar een geheel eigen wereld, waarin fantasie realiteit wordt. Dit creëert een enorme energie, zowel op als buiten het podium. Kom jij luisteren naar Shireen op Castlefest?

In 2017 bracht Shireen haar eerste volledige album ‘Matriarch’ uit. Hiermee bereikte de band duizenden fans van over de hele wereld. Een rauwe mix van folk, pop en rock kenmerkt het diepe, levendige en innovatieve geluid van de band. Sindsdien heeft Shireen zich verder ontwikkeld. De sound is nu iets donkerder, levendiger en zuiverder van vorm.

Shireen live: dat is een ervaring die je gewoon niet kunt missen. Shireen speelt op vrijdag op de Meadow Stage.

Foto: Ork Fotografie

Vael op Castlefest

Vael

Vael op Castlefest

Dit jaar speelt het Spaanse folkproject Vael op Castlefest. De leden van Vael hebben een achtergrond in verschillende muzikale genres. Ze worden verenigd door een sterke passie voor de diverse culturen van deze wereld. Deze passie laten zij graag zien in hun muziek. Vael mengt muzikale tradities met hun eigen roots: Spaanse folkmuziek. Door dit te doen hopen zij een culturele en sociale boodschap over te brengen. Dit wordt naar het publiek toe gebracht met akoestische instrumenten en uiteenlopende zangstijlen.

Door culturele barrières was het eeuwenlang onmogelijk te begrijpen dat alle mensen op aarde soortgelijke roots delen. We delen tradities, overtuigingen en eigenlijk alles wat ons mens maakt. Door globalisatie zijn sommige van deze barrières nu aan het afbrokkelen, maar anderen groeien juist. Vooroordelen, haat en angst verblinden ons van het feit dat schoonheid juist te vinden is in diversiteit.

Dieren, aanwezig in alle culturen en legenden, hebben altijd de waarheid over mensen gezien. Van alle dieren is de wolf de meest universele, omdat deze in veel regio’s voorkomt. Dit project heet dan ook Vael, ter ere van de Keltiberische wolfgod. Onder de blik van de wolven verschillen wij als mensen niet van elkaar. We richten ons op wat ons verenigt, niet op wat ons verdeelt.
 
Kom luisteren naar Vael op Castlefest 2019! Op vrijdag en zaterdag speelt de band op de Village Stage en op zondag op de Meadow Stage. In juli 2019 zullen ze een nieuwe cd uitbrengen.

 

Guinevere op Castlefest mystic vocal pop

Guinevere

Guinevere op Castlefest

Met krachtige vocalen en betoverende schoonheid volgt Guinevere op Castlefest haar queeste. Vier stemmen smelten samen en nemen je mee naar filmische werelden. Hier verenigen licht en donker zich langs ruige kliffen, groene heuvels en verlaten woestijnen. In dit landschap stromen harmonische vocalen, gesterkt door ritmische en elektronische sounds.

Guinevere bekleedt een geheel eigen genre: mystic vocal pop. De band wordt geïnspireerd door Bjørk, Kate Bush, John Williams en Keltische samenzang. Guinevere maakt zowel arrangementen van bestaande (pop)songs als eigen songs die de zinnen prikkelen. Het publiek wordt getrakteerd op een flinke portie vocale vrouwenpower. Dit wordt vakkundig omlijst door ambachtelijk, fijnbesnaarde mannenkracht.

Op het conservatorium in Tilburg ontmoetten Sanne Mieloo, Tineke Ogink, Tineke Blok en Barbe van den Brand elkaar voor het eerst. Na vele muzikale omzwervingen in binnen- en buitenland, troffen zij elkaar in 2016 weer. Dat was het begin van Guinevere. Zodra de creativiteit gebundeld werd, ontstonden de prachtigste avonturen op festivals en podia in binnen- en buitenland. In 2019 zal Guinevere haar eerste ep uitbrengen.

Benieuwd naar een geheel uniek genre? Kom dan zeker luisteren naar Guinevere op Castlefest. Guinevere speelt op vrijdag op de Meadow Stage.

Scarlet Stories op Castlefest prog rock prog metal

Scarlet Stories

“Nature’s creative power is far beyond man’s instinct of destruction (Jules Verne, 1869)”

Scarlet Stories op Castlefest

Een nieuwkomer in de line-up: Scarlet Stories op Castlefest! Scarlet Stories verkent de duistere plaatsen van de wereld in hun progressieve, eclectische muziek. Het ene moment fragiel en rustig, het andere moment intens, sterk en rauw.

Over de muziek

In het begin werd de muziek geschreven door Bram te Kamp en Lisette van den Berg (Ayreon, Karmaflow). Sterk beïnvloed door progressieve metal maakte het tweetal melancholische, akoestische verhalen. In de herfst van 2012 namen zij de stap om hun muziek te vertalen naar volledige bandvorm. De twee bundelden hun krachten met Tim Kuper (Kudra Mata), Maarten Grimm en Carmen Raats (Witte Wieven). Op die manier creëert Scarlet Stories een unieke vorm van sinistere muziek met een gevarieerde lijst van muzikale invloeden. De verhalen die zij vertellen gaan over de donkere zijde van de mensheid. Emoties, onrecht, schoonheid en moord komen allemaal aan bod. Deze teksten zijn geschreven om tot denken aan te zetten. Live worden ze gebracht in een indrukwekkende en dramatische uitvoering.

Bandgeschiedenis

Scarlet Stories stond al in het voorprogramma van o.a. Antimatter, Danny Cavanagh (Anathema), Gus G & Marty Friedman, Stream of Passion, KLONE en meer. Na het uitbrengen van twee ep’s werken ze nu aan hun eerste volledige album. De videoclip van hun eerste single ‘Vingt mille lieues sous les mers’ werd uitgebracht in oktober 2018. In 2019 keert Scarlet Stories terug naar de studio om hun album op te nemen. Dit doet de band onder leiding van Joost van den Broek (Ayreon, Navarone, VUUR, Marcela Bovio, MaYaN)!

Neem zeker een kijkje bij Scarlet Stories op Castlefest! De band speelt zaterdag op de Meadow Stage.

Sunfire op Castlefest band western folk

Sunfire

Sunfire op Castlefest

Ze zijn terug: Sunfire op Castlefest! Sunfire is niet meer weg te denken van de folkpodia in Nederland en daarbuiten. De band heeft een unieke sound vanwege haar geheel eigen repertoire. Dit vijftal is met hun western folk nu al een legende te noemen. Het genre laat zich het beste omschrijven als een mix van folk, rock, country en bluegrass. De muziek voelt als de Sonora woestijn: ongerept, heet, woest en onvoorspelbaar. De troubadours van Sunfire hebben een unieke sound, rauwe vocals, meeslepende verhalen en onweerstaanbare energieke ritmes en melodieën. Lekker om naar te luisteren, en het brengt het publiek ook nog eens in beweging.

Al met al een combinatie die geen muziekliefhebber onberoerd laat. Een optreden van Sunfire komt met een waarschuwing: de muziek blijft in je hoofd hangen. En het plezier op het podium is zo aanstekelijk dat je mogelijk verslaafd raakt aan deze bijzondere band!

Sunfire speelt donderdag en zaterdag op de Meadow Stage en zondag op de Forest Stage.

The SIDH op Castlefest

The SIDH

The SIDH op Castlefest

Ze zijn terug: the SIDH op Castlefest! The SIDH is een jonge en energieke band. Altijd op zoek naar nieuwe ideeën en muzikale arrangementen, zonder hun roots te vergeten. Het viertal maakt een combinatie van hedendaagse en elektronische Keltische muziek. Ze maken net zo makkelijk gebruik van fluiten en doedelzakken als van keyboards en percussie. Voeg daar hiphop en dubstep beats aan toe, en je krijgt een origineel en innovatief resultaat. Zo creëert the SIDH een unieke sfeer van “toekomstige traditie”.

The SIDH heeft vele tours gedaan door Europa en Azië (China, Ierland, Polen en Italië om enkele te noemen). Daarnaast heeft de band samengewerkt met ’s werelds grootste artiesten (Lindsey Stirling, Hevia, Red Hot Chili Pipers en vele anderen). Zo veroveren deze vier jonge muzikanten de wereld met hun krachtige, opzwepende tunes.

Het is onmogelijk om je niet mee te laten slepen door het enthousiasme van the SIDH op Castlefest. Kijk uit: voor je het weet, sta je te dansen!

The SIDH speelt donderdag op de Meadow Stage en vrijdag op de Forest Stage.