Muziek

asynje castlefest

Asynje

Asynje neemt je mee door de Noorse landschappen

Asynje neemt je mee door de Noorse landschappen en sfeer en betovert je met hun prachtige Noorse stem. De heerlijke fluit- en viooldeuntjes, blazen leven in oude Deense betoveringen, Viking gedichten en folklore. Dit in combinatie met de elektronische beats en de herkenbare natuurlijke drumset, creëert een complete wereld om in te dwalen.

De band hoort ook bij de pioniers van de Deense pagan folk scene sinds het begin van 2000. Met bandleden die ook spelen in onder andere Valravn, Sorten muld, Huldre, Heilung en Virelai, weet de band het publiek perfect mee te nemen. Ze zullen nu voor de 4e keer op Castlefest staan met hun historische instrumenten en jullie meenemen in oude viking dansen, spellen en gezang.

Asynje speelt op zaterdag op de Forest Stage.

russkaja castlefest

Russkaja

Dans op de vette Oostenrijkse polka beats van Russkaja

Russkaja is precies het tegenovergestelde van ‘easy listening’ muziek, Russkaja – schrik der verschrikkingen van alle Russische volksmuziek – staat voor vette Oostenrijkse polka beats. De leden van de groep zijn de meest illustere musici van het Alpengebied, die beschikken over een kleurrijke mix van culturele achtergronden. Ze gieten deze verschillende culturele invloeden in een postmoderne versie van de Russische folk en verspreiden hun eigenzinnige muziek door heel Europa.

De band stond al voor enorme menigtes op de grotere festivals van Europa. Ook zijn ze op de hardere festivals als Wacken Open Air (DE) een graag geziene gast. Sinds 2010 raast Russkaja ook over de Nederlandse podia, waaronder grote Bevrijdingsfestivals, Zeehelden, Big Rivers, Festival op ’t Eiland, Welcome To The Village, MadNes, Westerpop, Appelpop en de Zwarte Cross. Ook heeft de band al verschillende Nederlandse clubtours gedaan.

Twee jaar geleden (2017) bracht Russkaja hun meest recente plaat uit: ‘Kosmopoliturbo’ is een mix van de oude bekende polka ska, maar ook met knipogen richting gipsy, klezmer. Deze vrolijkt je sowieso op!

Russkaja speelt op zondag.

varend volk pyrolysis castlefest 2019

Varend Volk

Pyrolysis + Plunder = Varend volk 

Varend Volk is een groep jonge folkmuzikanten, die de handen ineen hebben geslagen. Tien muzikanten met akoestische instrumenten bestormen samen het podium en zijn erop gebrand om het publiek en elkaar mee te slepen in één grote muzikale trip. Dit jaar op Castlefest spelen ze voor het eerst een compleet nieuwe show, waarin ze hun oude vertrouwde nummers voorzien van een flinke dosis nieuwe energie en waarin spiksplinternieuwe nummers voor de eerste keer te horen zijn!

Pyrolysis, uit het zuiden van Nederland, laat haar publiek dansen op de chaos van het leven. En Plunder, uit het noorden, brengt al feestend een ode aan alle zwarte schapen. Combineer deze twee groepen vol jonge enthousiastelingen en je krijgt een wervelstorm aan passievolle folk!

Na een ontmoeting tussen de bands op Castlefest, waarbij ze erachter kwamen dat ze veel gemeen hebben, was er het idee om samen op te gaan treden. Dat liep uiteindelijk uit op een tour in de lente van 2018, op een groot theaterschip. Met deze zesdaagse tocht door Friesland, onder de naam Varend Volk Tour, deden ze elke dag een andere plek aan. 

Na het succes van deze tour is de wervelstorm nog lang niet uitgeraasd en valt er nog volop te genieten van de vernieuwende stijl van de beide bands. Vlugge Ierse tunes, zee shanties, ballades, en andere stijlen met invloeden van folk muziek over de hele wereld komen voorbij. Kortom: Vernieuwende folkmuziek, maar met het vertrouwde gevoel en de krachtige werking van de traditionele folk. 

In een opzwepende show word je even meegenomen uit je dagelijkse sleur. De liedjes over de mooie en minder mooie momenten in het leven laten zien dat je er niet alleen voor staat, en zorgen ervoor dat zowel het publiek als de muzikanten samen ervaren hoeveel energie er vrijkomt als gelijkgestemden samenkomen.

Varend Volk speelt op vrijdag op Meadow Stage.

rastaban castlefest 2019 lisse

Rastaban

Rastaban speelt prachtige nummers met een krachtige en evocatieve Tribal folk vibe

Rastaban wil met hun krachtige en evocatieve Tribal folk vibe, een heel bijzonder moment met het publiek delen op Castlefest.
Rastaban mengt keltische en noordelijke melodieën met Oost-europese invloeden, middeleeuwse deuntjes, traditionele liederen uit de Balkan en zelfs Oosterse elementen, gecombineerd met hun typische tribal touch en live-energie. Een goed voorbeeld van hoe culturele diversiteit een echte beleving van universaliteit kan worden door muziek.

Rastaban speelt op zondag op Meadow Stage.

Drusuna

Drusuna geeft de natuur een stem met hun Ritual Pagan Folk

“Met onze muziek zoeken we de verbinding met moeder aarde. Met Sjamanisme leggen we de link naar onze voorouders. In de moderne wereld zijn mensen hun connectie met de natuur verloren. Het is belangrijk dat we die connectie terugvinden en ons weer verbinden met de natuur… Drusuna verspreidt deze belangrijke boodschap in hun Ritual Pagan Folk muziek!”

We durven zonder twijfel te zeggen dat Drusuna een bijzondere luisterervaring is. Deze Pagan Folk band uit Portugal begon met het maken van muziek door enkel instrumenten te gebruiken die gemaakt zijn van hout, stenen en andere natuurlijke elementen. Door de muziek vanuit de aarde op te bouwen, klinkt de stem van de natuur nog duidelijker. Later zijn er een doedelzak en fluit bijgekomen. De eerste nummers zijn diep in het bos ontstaan, ver van mensen en enkel genieten en spelen met de ritmes en melodieën van de natuur.

Met het toevoegen van een didgeridoo en gitaar vormde Drusuna een officiële band. Na twee jaar vol repetities kwam daar het debuutalbum Kaytos Kom (2016). In deze conceptuele muziek reis je door eeuwenoude tijd en ruimte, naar een tijd waar men in verbinding stond met de natuur en zijn voorouders.

Drusuna verliet het bos en gaf optredens op folk festivals en andere podia in Portugal. Ze speelden voor het eerst in Nederland tijdens FantasyFest Rijswijk 2018.

Drusuna speelt op zaterdag op Meadow Stage.

Waldkauz

Laat je betoveren door oude mythen en legenden in de muziek van Waldkauz op Castlefest.

Nummers over eeuwenoude magie, de wijsheid van de natuur en de extase van dans. Het geluid dat van het podium komt is soms energiek en wild, maar kan tegelijkertijd ook sferisch en dromerig zijn. Het verbindende thema van oude mythen en legenden, hun krachten en geheimen zorgen klinken door in deze muziek. Dit alles is wat WALDKAUZ maakt.

Op zowel historische als moderne instrumenten combineren zij hun eigen composities met invloeden van de Europese folk muziek. Dansbare ritmes worden vervlochten met catchy melodieën en arrangementen met wel drie zanglijnen die het publiek betoveren.

In de lente van 2017 brachten zij hun album ‘Mythos’ uit en zetten daarmee een grote stap voorwaarts. Een verfijnd en extensieve productie resulteerde in aandacht en lof vanuit pers en luisteraars uit Duitsland en de rest van Europa. 

Ook hun debut-album ‘Komm mit’ werd zeer gewaardeerd. Met meer dan 6000 verkochte platen en een hoog tour gehalte heeft de fans een grote groep fans verzameld uit de middeleeuwse, pagan, fantasy en folk muziek scene.

Waldkauz speelt tijdens Castlefest 2019 op vrijdag en zondag op Village Stage en op zaterdag op Forest Stage.

Euzen

Euzen – alternatieve rock met Noorse ondertoon op Castlefest 

Euzen is ontstaan uit de samenwerking tussen van de Deense componist en producent Christopher Juul, en de Noorse zangeres en componiste Maria Franz. Live worden ze begeleid door de ervaren gitarist Harald Juul, de progressieve drummer Kristian Uhre en de energieke basgitarist Thomas Welin.

De band heeft sinds hun oprichting in 2008 al drie albums uitgebracht. Over de hele wereld spelen zo op folk- en popfestivals. Hun muziek kan het beste beschreven worden als alternatieve rock met een Noorse ondertoon. Het is experimenteel met een rijke verzameling organische geluiden met altijd een focus op de melodie.

De band speelt op vrijdag op de Forest Stage

folk

La Horde

La Horde presenteert een boodschap van liefde en feest in een sausje van folk en Rock ’n Roll!

La Horde staat op de kruising van middeleeuwse, paganistische, Keltische folk en funky disco Rock ’n Roll! Dit alles komt gepaard met heel veel humor en verrassingen. Een show van La Horde is meer dan alleen muziek, het is een gedeelde ervaring tussen publiek en band, waar van alles en nog wat kan gebeuren. Een onverwachte reis op een piratenschip, waar de vele avonturen zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Wees niet verbaasd wanneer je opeens staat te dansen op oude jaren ’90 disco en dance hits, het hoort erbij! 
 
Met hun derde album ‘X’ op zak, brengt La Horde de boodschap van liefde, feest en plezier met als doel om muzikale kwaliteit en entertainment te combineren. Net als voorheen zal La Horde elk cliché uit de pagan folk muziek verdraaien tot nummers die zowel catchy als grappig zijn. Hebben jullie Ikeardruna al gehoord?
 
La Horde zorgt voor ultiem folk entertainment tijdens hun Castlefest show: ze zullen jullie gegarandeerd aan het dansen, lachen en drinken krijgen!
 
La Horde speelt op vrijdag op Meadow Stage.
Jaco Koster op Castlefest

Jaco Koster

Jaco Koster op Castlefest

Met de Schotse Doedelzak speelt Jaco Koster op Castlefest vele Schotse, Ierse en Keltische tunes voor u. De muziek wisselt sterk: van mooie, ontroerende slow airs, tot aanzwepende jigs en reels. Ook worden er veel vrolijke nummers gespeeld die bekend zullen zijn bij het publiek. De muziek neemt je op reis naar de Schotse Hooglanden en verder. Even komen luisteren is zeker de moeite waard!

Wil je luisteren naar Jaco Koster? Hij loopt met zijn doedelzak over het terrein. Het is dus maar een kwestie van tijd voordat je hem tegen het lijf loopt. Blijf gerust even staan om van de muziek te genieten!

Harmony Glen op Castlefest

Harmony Glen

Harmony Glen op Castlefest

Harmony Glen is een Nederlandse feelgood folkband, opgericht in 2005. De muziek is gebaseerd op Iers-Keltische folk, maar er worden regelmatige geluiden van over de hele wereld aan toegevoegd.

Het doel van de band is om eruit te springen. Niet alleen door hun muziek (een mix van traditionele en eigen nummers), maar ook door hun presentatie op het podium. Optredens van Harmony Glen worden omschreven als een ‘folk extravaganza’. Bezoekers kunnen niet stil blijven staan, aangezien de energie bij de band altijd op het maximale level is!

Sinds 2013 heeft de band getourd in Europa en Noord-Amerika. Zo hebben ze onder andere gespeeld in Denemarken, Duitsland, de Azoren, het Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk en Italië. In Ierland deden ze mee aan de Fleadh Cheoil (wereld kampioenschap traditionele Ierse muziek). Als eerste Nederlandse band ooit haalden ze daar de finale! Het laatste album van Harmony Glen, ‘Live at Elfia’, is in 2018 uitgekomen op cd en dvd.

In september 2018 bundelde Harmony Glen ook de krachten met de Music Show Scotland. Samen treden zij op in de grootste zalen van Europa!

Neem een kijkje bij Harmony Glen op Castlefest! De band speelt donderdag op de Meadow Stage.

La Maisnie Hellequin op Castlefest

La Maisnie Hellequin

La Maisnie Hellequin op Castlefest

Heb je vorig jaar een optreden van La Maisnie Hellequin op Castlefest meegemaakt? Zo niet, dan krijg je deze zomer een herkansing. De Belgische band keert namelijk terug naar de podia van Castlefest 2019!
 
In oud-Franse, middeleeuwse legenden wordt met ‘La Maisnie Hellequin’ vaak gerefereerd aan een groep kleine duivels. Onder leiding van Hellequin maakten zij ’s nachts een verschrikkelijk kabaal. De vier muzikanten van La Maisnie Hellequin maken hun muziek rondom dit thema. Met behulp van de wonderlijke geluiden van de draailier, doedelzak, nyckelharpa en middeleeuwse drums creëren zij een unieke sfeer. Beïnvloed door de wereld van legenden wordt ieder optreden een bijzonder schouwspel!

Mis het niet! La Maisnie Hellequin speelt op zondag op de Meadow Stage.

Loell Duinn op Castlefest

Loell Duinn

Loell Duinn op Castlefest

Door de geluiden van vergeten instrumenten en eeuwenoude melodieën neemt Loell Duinn (lo-el  d^in) je mee op een reis door de mythische geschiedenis van de Balkan, Europa en de wereld. Deze zomer verwelkomen we Loell Duinn op Castlefest.

De muzikale reis van Loell Duinn begon in de lente van 2003, in de Kroatische regio Istra. De band begon als duo, maar groeide uit tot een rijk sextet. In deze bezetting traden ze op op meerdere grote en kleinere Europese festivals, zoals Wave Gotik Treffen en Dark Bombastic Evening.

De muziek van Loell Duinn is niet in een afgebakend hokje te plaatsen. Met vrije creativiteit en tomeloze energie bedenken zij hun eigen esoterische, muzikale wereld. Rustige, melancholische melodieën worden verbonden aan elementen uit de folk en klassieke muziek. De muziek is een mengeling van hedendaagse en traditionele muziek uit de middeleeuwen, renaissance en barok. Invloeden zijn hoorbaar uit de Arabische, Spaanse, Balkan en lokale Istrische muziek. Verschillende talen worden gebruikt in de nummers, zoals Engels, Kroatisch, lokale dialecten, uitgestorven talen en zelf verzonnen talen.

De huidige bandleden zijn:

Olja Frolo – Vocals, percussie
Alen Zarifović – Klassieke en akoestische gitaar, percussie
Goran Brezac – Drums, percussie
Patrik Šćira – Keyboard, programming, accordeon
Ivona Kiršić – Fluit, achtergrondzang, percussie
Damir Dimovski – Basgitaar

ALBUMS:

Retrospective 2003-2008 (OSA MEDIA_ 2011.)

Zoals de titel al doet vermoeden is Retrospective 2008-2013 een verzameling van 12 nummers uit de eerste 5 levensjaren van de groep. In één uur kan de luisteraar de complexiteit, creativiteit en intensiteit horen in iedere noot.

Karpatia (OSA MEDIA_2014.)

Karpata is een conceptueel album met daarop 11 nummers. Het concept van het album is ‘Oost ontmoet West’, zowel in spirituele, culturele, historische en artistieke zin. Deze ontmoeting vindt plaats in de Balkan, in het denkbeeldige land Karpatia. Karpatia is het thuisland van alle verschillende volkeren die elkaar daar door de geschiedenis heen hebben ontmoet. Zij hebben alles wat onmogelijk leek samengebracht, zodat zij één konden worden in spiritualiteit, cultuur en muziek.

Loell Duinn streeft ernaar om hun derde album uit te brengen op Castlefest 2019. De band speelt op vrijdag en zaterdag op de Village Stage.

 

Trobar de Morte op Castlefest

Trobar de Morte

Trobar de Morte op Castlefest

Trobar de Morte is geboren in 1999. Het is het ambitieuze project van de veelzijdige Lady Morte, singer-songwriter. De band heeft talloze festivals, concerten en tours aangedaan. Zo hebben ze een grote tour met Faun gedaan in 2011. Hierbij stonden ze op podia in heel Europa, in landen zoals Portugal, Roemenië en Italië. Recentelijk werkte de band samen met Celtic Orchestra uit Barçelona. Ook hebben ze door Europa getourd als co-headliner met The Moon and the Night Spirit, om hun 18e verjaardag te vieren. Deze zomer staat Trobar de Morte op Castlefest!

De live show van Trobar de Morte is een spektakel met performance, dans en rituele elementen. Het geheel tilt de ervaring van het publiek naar een hoger niveau.

Vorige zomer heeft Trobar de Morte haar zevende album uitgebracht. Hierop verbinden mythen, legenden, tovenarij en occultisme zich met betoverende melodieën. Violen, gitaren, doedelzakken, etnische percussie en prachtige stemmen vormen samen een duister en magisch album, genaamd ‘Witchcraft’. De cover van het album is ontworpen door Victoria Francés.

Trobar de Morte speelt vrijdag op de Forest Stage en zaterdag en zondag op de Village Stage.

Plunder op Castlefest pirate party folk

Plunder

Plunder op Castlefest

Plunder heet je welkom in haar haven. Trek je dansbare pirate boots aan en grijp je vrienden bij de kraag. Tijd voor een feestje met Plunder op Castlefest!

In een wereld waarin een grijze meerderheid bepaalt wie of wat er normaal is, creëert Plunder met haar publiek een vrijhaven. Voor alle buitenbeentjes, zwarte schapen en wezens die niet bang zijn voor kleur in hun leven. Hier maakt het niet uit wie je bent. Samen vieren we het leven op de beukende feestmuziek die Plunder op energieke wijze de wereld in blaast.

Plunders muziek bevat invloeden van onder andere Ierse folk, ska en Balkan, gecombineerd met Nederlandstalige teksten. Het is het best samen te vatten als pirate party folk. Naast de drums, de bas en de gitaren voor de stevige dansbare basis, zorgen de fluit en accordeon voor de vurige folk sound.

Over de band

In de zomer van 2014 wordt Plunder opgericht. Driekwart jaar daarna treden de muzikanten voor het eerst naar buiten, voor een groot publiek op het Fries Straatfestival. Een hele reeks aan mooie feestjes volgt.

Zo speelt de groep bij de opening van Neushoorn in Leeuwarden en staat ze op Pairc Pub, tussen namen als de Dublin Legends en Fiddlers Green. Hetzelfde jaar zijn ze te zien in een documentaire over de folkband Irolt, die werd uitgezonden op Omrop Fryslân en NPO 2.

In 2017 staat Plunder op Keltfest en Castlefest, wat weer vele nieuwe deuren opent. De band doet festivals als Paaspop aan en is support act van The Dread Crew of Oddwood en The Rumjacks. Met de laatste treedt ze op in de Melkweg in Amsterdam. Samen met de band Pyrolysis tourt Plunder in de lente van 2018 een week lang op een schip met een theaterzaaltje door Friesland onder de naam Varend Volk Tour.

Na vele mooie avonturen staat Plunder weer op Castlefest, om er een vrolijke bende van te maken. Sluit je aan bij dit gezelschap vol bonte avonturiers en Plunder samen al feestend de wereld!

Plunder speelt zaterdag op de Meadow Stage.

Shireen op Castlefest witchpop

Shireen

Shireen op Castlefest

Onweerstaanbare, diepe, donkere geluiden kenmerken het geluid van Shireen, het geluid van witchpop. Laat je verrassen door ijzingwekkende vocalen, levendige elektronische samples en diepe grooves. Dans, word betoverd en laat momenten herinneringen worden. Shireen neemt je mee naar een geheel eigen wereld, waarin fantasie realiteit wordt. Dit creëert een enorme energie, zowel op als buiten het podium. Kom jij luisteren naar Shireen op Castlefest?

In 2017 bracht Shireen haar eerste volledige album ‘Matriarch’ uit. Hiermee bereikte de band duizenden fans van over de hele wereld. Een rauwe mix van folk, pop en rock kenmerkt het diepe, levendige en innovatieve geluid van de band. Sindsdien heeft Shireen zich verder ontwikkeld. De sound is nu iets donkerder, levendiger en zuiverder van vorm.

Shireen live: dat is een ervaring die je gewoon niet kunt missen. Shireen speelt op vrijdag op de Meadow Stage.

Foto: Ork Fotografie