Entertainment

Stichting Draailier en Doedelzak

De instrumentenproeverij

Heb je altijd al draailier of doedelzak willen proberen te spelen? Kom er één uitproberen bij de Instrumentenbouwers op Castlefest.

Onder begeleiding van ervaren doedelzak- of draailiermuzikanten kan je bij Stichting Draailier en Doedelzak één van deze instrumenten uitproberen. Speelervaring of muziekkennis is niet vereist, alleen wat enthousiasme en durf.

We hebben geen Schotse of Ierse doedelzakken bij ons, maar de draailieren en doedelzakken zoals deze traditioneel bespeeld worden in bijvoorbeeld Frankrijk, België of Nederland. Misschien herken je ze wel van de schilderijen van de Oude Meesters zoals Jeroen Bosch of Pieter Breughel. Daarnaast ook trekharmonica’s, die veel in Ierse, Franse en Nederlandse muziek gespeeld wordt.

Goedvolk 2019 Castlefest middeleeuws spektakel historie geschiedenis

Goedvolk

Goedvolk, het historish genootschap van handwerkers

Goedvolk is een genootschap van diverse handwerkers. Wij leveren handgemaakte producten, die veelal gebaseerd zijn op historische en/of shamanistische voorwerpen. 
In ons historisch geïnspireerde kampement vind je bewerkers van leer, been, gewei, textiel en metaal. Daarnaast is er een historische keuken waar op houtvuur gekookt wordt. En je kunt beschilderd worden, als je het aandurft! Naast gezelligheid is er dus altijd wel wat te zien en te leren bij Goedvolk.

Goedvolk bestaat uit:

Atelier Solawende/Solawende Tattoo: Illustraties, pentekeningen op dierenschedels, kaarten en posters. Maar zij biedt ook de mogelijkheid voor unieke handgeprikte tattoages op afspraak.
The Creative Dino: Handgeweven banden van wol, grotendeels op authentieke wijze geverfd met natuurlijke kleurstoffen.
De Coockerije: Historische keuken waar de lekkerste gerechten voor het kampement worden bereid op houtvuur.
Erlund: Sieraden en accessoires van koper, brons, leer, been en andere natuurlijke materialen. Zowel replica’s als eigen interpretaties.
Rineke: Laat je beschilderen door Rineke en hoor welke boodschap ze voor je heeft, als je durft…
Runeraaf: Handgemaakte runensets en shamanistische attributen.
Tyr’s Hand: Sieraden en gebruiksvoorwerpen van gewei, been, leer en hout.
Witsinger Wurk: Leren buidels en kleding gebaseerd op vondsten uit de Vikingtijd.

airflow castlefest

Airflow

Airflow is er ook weer bij!

Groot was de belangstelling vorig jaar voor AirFlow. Ook wij, Silvia en Kees, hebben enorm genoten van het kunnen delen van onze passie, de didgeridoo.
Wij maken en bespelen al jaren dit magische Aboriginal instrument en met Airflow delen wij graag onze ervaringen met jullie. 
Je staat versteld van de klanken die voortkomen uit de holle boomstam evenals het gemak waarmee je zelf de eerste tonen kunt blazen. Om de didgeridoo te bespelen heb je geen muzikaal geschoolde achtergrond nodig. Ook het lezen van noten is niet aan de orde. Wij bespelen dit instrument intuïtief en luisterend naar elkaar.
Voor het kunnen uiten van emoties is de didgeridoo het ideale instrument en wij vertellen u er graag meer over op het komende Castlefest. Wat dit jaar nieuw is in onze presentatie zijn de workshops.

Tijdens Calstefest bieden wij een kennismaking met dit wonderlijke instrument aan. Dit doen we elke dag meerdere keren, met groepjes van max. 8 personen. 

troubadour harpen Castlefest Lisse instrumenten instrumentenmarkt insturmentenbouwers

De Troubadour Harpen

Een harp voor elk niveau!

Op zoek naar die ene harp die écht bij je past? Of gewoon benieuwd hoe een harp er van dichtbij uit ziet? Van de kleinste schootharp tot de grootste concert hakenharp, wij hebben harpen voor elk niveau. Iedere harp bij ons is uniek, handgemaakt en met een eigen karakter. Wij zien het als onze uitdaging om bij iedere persoonlijkheid de juiste harp te vinden.

Onze harpen worden wereldwijd bespeeld door vele amateurs, maar ook door menig professional. Van Helisir tot Lavinia Meijer, van Omnia tot Kelten zonder Grenzen, allemaal kiezen ze voor één van de prachtige harpen uit onze collectie.

Of het nu een betaalbare reisgenoot, een hoogwaardige kleine, lichte therapieharp is of een prachtige performanceharp van Triplett, Pratt of Rees. Onze harpen zullen je versteld doen staan. Nieuwsgierig geworden naar dit mooie instrument? Kom dan ook kijken, luisteren én spelen bij de instrumenten bouwers markt in het Koetshuis!

Ben je al gevangen door de betoverende klanken van de harp en heb je een vraag of probleem met je eigen harp? Als onze ervaren technicus niet nog even snel backstage een harp moet nakijken staat hij klaar om al je vragen te beantwoorden! Kom langs of neem alvast een kijkje op onze website.

Fantasy auteur Wouter van Gorp

Wouter van Gorp

Fantasy auteur Wouter van Gorp, winnaar van zilver op de Harland Awards

Fantasy auteur Wouter van Gorp (1990) is naast zijn beroep als docent klassieke talen werkzaam als schrijver van fantasy, sci-fi en historische fictie. Hij heeft boeken in eigen beheer uitgegeven en bij uitgeverijen en schrijft korte verhalen en romans. Zijn verhalen, of die zich nu afspelen in de Oudheid, de ruimte, een zelfverzonnen rijk of in een (versie van) onze hedendaagse werkelijkheid, bevatten altijd de nodige dosis humor.

Na zijn debuutroman The Wanderers – part I: Spinner’s soldier (2015), het eerste deel van wat een Engelstalige epic fantasy-reeks zal worden, heeft Van Gorp zich gericht op het schrijven van korte, Nederlandstalige verhalen. Hij schreef voor, en behaalde hoge plaatsingen bij, de verschillende verhalenwedstrijden die Nederland rijk is. In 2018 verscheen zijn tweede boek, een verhalenbundel getiteld Schemerwoorden.

In 2018 heeft Van Gorp zich aangesloten bij de schrijverscoöperatie en uitgeverij Nimisa Publishing. In 2019 zal een tweede editie van Schemerwoorden verschijnen bij deze uitgeverij.

Bezoek Wouter op de Castlefest 2019 schrijversmarkt

Geert van der Pol

Geert van der Pol werd op 18 juli 1962 in Rotterdam geboren, maar zodra hij naar buiten kon, waren zijn ouders hem voortdurend kwijt en vonden hem dan weer rijdend op een of andere pony terug. De drukte van de stad werd daarom al snel verruild voor een meer natuurlijke omgeving. Via Nijmegen, de Limburgse heuvels en de Franse kust belandde Geert in Breda waar hij al zwervend in de bossen rondom de stad opgroeide.

Naast zijn voorliefde voor de stilte, paarden en de natuur leefde er een andere, niet aflatende behoefte in hem: het verbeelden van wat hij ziet en ervaart en van wat in hem leeft. Als kind tekende hij met een stokje draken in het zand en hielden zijn ruiterbeeldjes van bijeengebonden takken de wacht over een schelpenprinses.

Zo ging zijn verbeeldende ontdekkingsreis verder en studeerde hij in 1990 af aan de HKA in Arnhem, richting vrije kunst.

Geert is nog steeds bij de paarden en de natuur in de leer, zijn levensgrote, van natuurlijke materialen gemaakte diersculpturen staan verspreid in het land en er worden nog dagelijks met een stokje tekens op papier gekrast…

In 2019 verschijnt bij Celtica Publishing het geïllustreerde sprookje De Bloemenvloek, een verhaal met een diepere grond dat het zowel geschikt maakt voor volwassenen als voor kinderen.

De Bloemenvloek is een bijzonder project van Mischa van Broekhoven als schrijfster van het verhaal en kunstenaar Geert van der Pol als de ontwerper van het beeldwerk en vormgever van het binnenwerk en de tekst.

fantasy schrijfster Femke de Vos

Femke de Vos

Houd je van fantasy, romantiek, intriges en politieke spelletjes? Dan zijn de boeken van fantasy schrijfster Femke De Vos iets voor jou!

In De Kronieken Van Riona neemt ze je mee naar een rijk waar goden en godinnen een onderlinge machtsstrijd uitvechten, waar niemand te vertrouwen is en de liefde nooit over rozen gaat.

Met haar bloemrijke stijl, uitgediepte personages en sterke vrouwelijke hoofdrollen vormt haar werk een gedroomde overhang naar de volwassen literatuur.

Jonge fans, wees bij dezen gewaarschuwd! Een vaak voorkomende klacht is dat de ouders van lezers met de boeken aan de haal gaan voor je ze hebt uitgelezen. Dit zijn echt boeken voor het hele gezin!

Biografie:
Femke De Vos (1990) is een doorzetter. Haar grootste verwezenlijking en trots is dat ze kan schrijven. Femke De Vos heeft namelijk dyslexie met gestoorde automatisering. Hierdoor heeft ze moeilijkheden met lezen en schrijven. Toch laat ze zich hier niet door tegenhouden.

Op haar zestiende verscheen haar eerste boek Naar Kamalla toen ze nog economie talen studeerde. Aan de universiteit Gent behaalde ze vervolgens haar master in de criminologische wetenschappen en publiceerde ze het eerste deel van De Kronieken van Riona.

Momenteel werkt Femke De Vos als strategisch analist voor de federale politie. Hier analyseert ze criminaliteitscijfers voor het arrondissement Halle-Vilvoorde en laat ze de ideeën voor allerhande misdaadverhalen over zich heen komen.

Van De Kronieken van Riona zijn reeds twee delen verschenen bij Celtica Publishing. Het is de bedoeling dat deel drie in 2019 verschijnt. Bezoek fantasy schrijfster Femke de Vos op de Castlefest schrijversmarkt.

Fantasy schrijfster Atalanta Nèhmoura

Atalanta Nèhmoura

Fantasy schrijfster Atalanta Nèhmoura creëert adembenemende fantasy

Atalanta Nèhmoura is een bekende Nederlandse fantasy auteur. Haar serie de kronieken van Ulriach de Waanzinnige omvatten inmiddels al zes delen, aan deel zeven wordt gewerkt. Het is een epische queeste waarin vriendschap, liefde, vergeving en loyaliteit een belangrijke rol spelen. Haar verhalen kenmerken zich door een vlotte schrijfstijl en zijn zeer beeldend. Haar werelden zijn goed uitgedacht en omvatten verschillende volkeren en culturen. Volgens velen een genot om te lezen.

Voor Dromen en Demonen, een manuscripten wedstrijd van uitgeverij Luitingh, schreef ze de Erfwachter, een verhaal dat de top 5 haalde en inmiddels door Nimisa is uitgegeven.

Verder staan er de komende tijd nog twee kinderboeken op de planning die ze samen met Mark van Dijk en Marieke Frankema zal uitbrengen, als laatste wens van Melanie, een jonge vrouw die inmiddels is overleden aan het Louis Bar syndroom.

Bezoek fantasy schrijfster Atalanta Nèhmoura op de Castlefest schrijversmarkt.

Rianne Werring

Nimisa auteur Rianne Werring presenteert haar eerste roman

Rianne Werring (1988) is literatuurwetenschapper en manuscript dokter bij www.midgard-manuscripten.nl. Eind 2018 kwam Van Hoofdletter tot punt. Bullet Journal voor Schrijvers uit: een boekje met leuke opdrachten, fijne lijstjes en tal van tips en trucs voor beginnende en ervaren schrijvers. Haar eerste roman, een bewerking van de Mozarts opera De toverfluit, verschijnt dit voorjaar!

Rianne Werring is aanwezig vanuit uitgeverij Nimisa. Loop bij haar langs tijdens de Castlefest 2019 schrijversmarkt voor al je vragen over het schrijven van een (fantasy) verhaal.

Fantasy auteur Marieke Frankema

Marieke Frankema

Fantasy auteur Marieke Frankema is als een spin in een web

Als een spin in een web weeft Marieke Frankema alle verschillende aspecten van haar leven aan elkaar. Ze schrijft, zingt, acteert, danst, doceert, spreekt stemmen in en heeft daarnaast een druk gezinsleven.

Mariekes passie ligt in het vertellen van verhalen, zowel op papier als op het podium. Op toneel speelt ze diverse rollen en zingt ze als leadzangeres in verschillende dinershows. Ze kroop in de huid van onder meer keizerin Elisabeth en Barbie.

Er verschenen tot dusverre verschillende korte verhalen en vijf boeken van haar hand. Boek nummer zes en zeven worden verwacht in 2019.

Het is haar missie om de wereld een stukje mooier te maken. De sprankels van magie, die zelfs in het alledaagse te vinden zijn, brengt Marieke in haar verhalen met liefde naar voren. Zo geeft ze de gewone wereld net dat beetje meer glans, en laat ze haar lezers genieten.

Bezoek fantasy auteur Marieke Frankema op de Castlefest schrijversmarkt.

fantasy schrijfster Cathinca van Sprundel

Cathinca van Sprundel

Oude mythen komen tot leven dankzij fantasy schrijfster Cathinca van Sprundel

Fantasy schrijfster Cathinca van Sprundel (1989) brengt oude mythen en legenden weer tot leven met haar verhalen. Vanaf het moment dat ze een pen kon vasthouden was ze al verliefd op schrijven. Met haar fantasy debuut ‘De Vrouwe van Myrdin’ (2017) wist ze al vele lezers van jong tot oud te betoveren.

(Keltische) mythen, sagen en sprookjes zijn haar belangrijkste inspiratiebron. Deze zomer verschijnt haar nieuwste novelle: ‘De held van Anwyn’, een spannend verhaal dat net als ‘De vrouwe van Myrdin’ is gebaseerd op de Mabinogion, een verzameling mythen uit Wales. Verwacht een spannend avontuur, vol bijzondere personages, een magische Andere Wereld, met een vleugje humor en meer.

Bezoek Cathinca van Sprundel op de schrijversmarkt tijdens Castlefest en ontdek de magie.

fantasy schrijfster Mischa van Broekhoven

Mischa van Broekhoven

Mischa van Broekhoven (1972) werd geboren in Hulst en groeide op in Terneuzen, Zeeuws-Vlaanderen. Als kind hield ze van dieren en verhalen die haar konden laten wegdromen. In een schriftje dat ze later terugvond, stonden de drie landen waar ze ooit naar toe wilde gaan: Tanzania, Argentinië en Lapland.

Als puber maakte ze lange wandelingen met haar hond langs de Schelde, maar haar liefde voor boeken werd even geparkeerd. Die pakte ze weer op toen ze Spaanse taal- en letterkunde ging studeren in Nijmegen, net als haar reislust. Ze begon in Indonesië en bezocht daarna tal van landen, waaronder twee van haar lijstje: Tanzania en Argentinië.

De innerlijke onrust was ook terug te vinden in het werk en de bezigheden die ze na haar studie had: ze werkte bij een reisbureau, als vertaler, ze onderzocht merken, volgde een cursus Welsh en deed vrijwilligerswerk met katachtigen en bruinvissen. Het leek een rommelige periode maar de belangrijkste elementen zaten er eigenlijk altijd in: boeken en taal, natuur, en landen om bij weg te dromen.

In die periode ontdekte ze ook haar grootste passie en begon ze met een cursus kinderverhalen schrijven, gegeven door Bibi Dumon Tak. Daarna ging ze verder met een schrijfgroep onder haar leiding.

Met de komst van haar dochter is er een rustigere periode aangebroken. Mischa woont en werkt nu al geruime tijd in de Randstad. Wel worden er plannen gesmeed om ooit nog eens een keer naar Lapland te gaan…

In 2019 verschijnt bij Celtica Publishing het geïllustreerde sprookje De Bloemenvloek, een verhaal met een diepere grond dat het zowel geschikt maakt voor volwassenen als voor kinderen.

De Bloemenvloek is een bijzonder project van Mischa van Broekhoven als schrijfster van het verhaal en kunstenaar Geert van der Pol als de ontwerper van het beeldwerk en vormgever van het binnenwerk en de tekst.

Dutch Warbow Society Castlefest

Dutch Warbow Society

Maak kennis met de traditie van de traditionele handbogen

De Dutch Warbow Society laat mensen kennis maken met de traditie van de traditionele handbogen. 

We willen bezitters van traditionele handbogen, jachtbogen, middeleeuwse Engelse oorlogsbogen en andere klassieke handbogen de kans geven om andere schutters te ontmoeten en van elkaar te leren. Daarom organiseren we verschietingen, clinics, en informatievoorziening. Het DWS Research team onderzoekt onder andere archeologische vondsten.

Om het publiek op evenementen kennis te laten maken met de Engelse Longbow heeft de DWS een speciaal demonstratieteam opgericht. Men heeft hier de mogelijkheid zelf een keer, onder begeleiding, te schieten met een boog. Dit is voor zowel kinderen als volwassenen erg leuk om eens te doen.

Dit demonstratieteam laat zien wat de uitwerking van dit soort pijlen op diverse materialen is. Verder laten zij zien hoe groepen boogschutters op het veld door de dienstdoende commandant geleid werden.

Greenthingz in een nieuw jasje: Playmates

Greenthingz in nieuw jasje: PLAYMATES!

Greenthingz is meer dan ‘Groen’! Natuurlijk kennen de meeste mensen ons als de groene ‘garbage
goblins’ die het festival terrein vrij houden van zwerfafval… maar we zijn zoveel meer! Dit jaar willen we
ons eens van een andere kant laten zien. Onze passie is vooral spelen met mensen! En aangezien we dit
jaar worden gevraagd om op het heetste stukje terrein te werken, hebben we onze groene hoofden bij
elkaar gestoken.
En we gaan ons aanpassen, we schminken ons ‘menskleurig’! En omdat we best wat tegendraads zijn
hebben we onze piraten kleren uit de kist getrokken. En in samenwerking met “Jolly Pirates”, gaan we
lekker spelen met al die leuke, dwaze en doorsnee mensen op Castlefest! Je kan ons vinden op meadow
fields, het terrein voor de echte ‘die hards’! In onze hoedanigheid van ‘Playmates’ kan je een spelletje met
ons spelen! Denk aan ouderwetse pub spelletjes, die je ook met een benevelde brein kun
spelen…..misschien nog wel beter! En als je echt je best doet? Dan mag je op de ruilkar van de Playmates
een prijs uitzoeken…..maar ‘m mee krijgen dat is weer een andere tak van sport!
Greenthingz en Jolly Pirates wensen jullie een onvergetelijk Castlefest!

WizardWear

Treed binnen in het Zweinstein kampement van WizardWear

WizardWear strijkt tijdens Castlefest neer met hun magisch kampement om bezoekers een kijkje te geven in een nederzetting uit de Wizarding World. Kom strijden voor house points en speel jouw huis naar de overwinning met het Quidditch spel. Kijk hoe het dagelijks leven er aan toe gaat in het magische kampement van Zweinstein studenten en maak een praatje met kostuum- en prop enthousiastelingen. Kijk hoe props uit de films na worden gemaakt of ga op de foto in de bekende WizardWear Photobooth!