Castlefest Academy

Panel: Paganfolk

CeltCast presenteert in de Castlefest Academy: een panel over Paganfolk

Op Castlefest heb je vast al eens het woord Paganfolk voorbij horen komen. Maar wat houdt dat nou eigenlijk precies in? Is het de basis van een spiritueel leven? Een onderdeel van een religie, of gewoon een bepaalde gedefinieerde stijl van muziek? Roept het oude Goden aan, of roept het gewoon een gevoel aan dat mensen in zich dragen? Moet je je verbonden voelen met een hogere macht voor deze muziek, of kan je ook gewoon houden van de muziek zelf?

Met een naam als Paganfolk, die voor mensen misschien wat beladen kan klinken, is het makkelijk in te denken dat er veel vragen over zijn. Daarom heeft Castlefest besloten om een internationaal panel samen te stellen met muzikanten van drie Paganfolk bands. Onze gasten op het podium vertegenwoordigen Rastaban uit België, Waldkauz uit Duitsland en Vael uit Spanje. Drie zeer verschillende bands, maar elk voortkomend uit een Paganfolk perspectief. Zij zullen alle vragen beantwoorden die zowel Alex als jullie op ze af kunnen vuren, dus mis deze kans niet!

Uiteraard is dit panel in eerste instantie gebaseerd op de muziekstijl, maar mocht je nu prangende vragen hebben voor de bands zelf, dan zijn die natuurlijk ook welkom. Heb je wel eens een bijzondere ervaring gehad terwijl je naar een van hun nummers luisterde en wil je weten of ze dat ook zo bedoeld was? Wil je weten of ze zelf een bepaalde spiritualiteit ervaren tijdens het schrijven of spelen van hun muziek? Of wil je meer inzicht in hun inspiratie? Kom dan naar de Castlefest Academy, dan zoeken we samen naar de diepste waarheden en betekenis van het geweldige geluid van Paganfolk!

Dit panel vindt plaats op vrijdag van 16.30 tot 17.30 uur.

Voorstelling: Furore door Mojra

Furore: Hoe vertel ik mijn verhaal aan de wereld?

Iedereen heeft een verhaal te vertellen dat iets kan betekenen voor de wereld. Ook jij. Maar hoe vind je dat verhaal? En hoe vertel je hem aan de wereld? In de voorstelling Furore laat Mojra zien hoe je dat doet. Ze neemt je mee door verhalen die tot leven komen op de ontmoetingsplek tussen het mythische en het moderne, door Engelse Spoken Word poetry en Gaelic songs uit het oude Schotland. Ze vervlecht deze met lessen over zichtbaarheid, authenticiteit en impact maken. Want wat gebeurt er met de wereld wanneer jij jouw verhaal iedere dag tot leven kunt brengen? Wat is dan nog fantasie en wanneer is het de nieuwe realiteit geworden?

Deze voorstelling brengt je naar de plek in jezelf waar jouw diepste verhaal verscholen ligt. De plek waar tijd en ruimte wegvallen en enkel overblijft wie jij bent en wat je hier in deze wereld komt doen. Want Furore maken betekent zonder excuses jezelf zijn. Durf jij?

 

Eerdere reacties:

“Een prachtige, indringende voorstelling.”              

“FURORE heeft me aan het denken gezet.”

“Tot tranen toe geroerd door het optreden van Mojra.”

“Dit is een verhaal en een boodschap die ik nodig had om in de diepte te voelen: jouw verhaal vindt jou, en wees gereed om het te vertellen: put on your crown and reclaim your castle!”

Lezing: Ontstaan van een verhalen wereld door Garvin Pouw

Garvin Pouw (1977) debuteerde eind 2017 met de fantasyroman “Schaduwkoningin” en heeft sindsdien niet stilgezeten: begin 2019 verschenen maar liefst drie nieuwe boeken van zijn hand. Onlangs tekende hij een contract voor nog eens vier spannende nieuwe Valtada romans. Valtada is een serieproject van enorme omvang. Maar liefst 18 manuscripten zijn al klaar en wellicht het dubbele staat op de planning. Maar waar begint zo’n wereld nou? Hoe komt zo’n groots verhaal op stoom en op welke manier neemt het zelfs een loopje met de auteur?

In een verbazingwekkende lezing vertelt Garvin over het ontstaan van de wereld “Valtada”.
Hij neemt je mee naar een wereld bedoeld als een paradijs, een wereld met de opdracht zoveel beter te zijn dan deze, maar ergens ging iets mis…
Wat daarna overblijft is een versnipperde wereld welke op het ene moment weinig onder lijkt te doen voor de onze, maar welke op een ander moment bol blijkt te staan van de magie, fantastische landschappen en wonderlijke wezens. Een wereld waarin Nimfanen sprookjesachtige oases scheppen en Duisterlingen en Heridaths alles op alles zetten om iedere vorm van droom of schoonheid uit te roeien.  

Garvin zal speciaal voor Castlefest een glimp van het alomvattende verhaal uit de doeken doen. Hij neemt je mee in de tekenende gebeurtenissen van zijn leven, zijn inspiratie en de weerslag daarvan op een plaats diep binnenin. Een achtergrond die net als de boeken soms droevig, vaak prachtig, maar boven alles meeslepend is, zeker voor eenieder die durft te verdwalen naar zijn diepste dromen en verlangens.

Deze lezing vindt plaats op zondag 11.45 tot 12.45 uur.

Workshop: Trancereizen

Op zoek naar talenten en liefdes uit vorige levens

Peter (73, astroloog, hypnotherapeut en Familie Opsteller) werkt met (licht-)hypnotische technieken, die voor de meeste mensen toegang geven tot verborgen of onderdrukte gebieden in het onderbewustzijn. Die informatie kan uit vorige levens stammen maar net zo goed een archetypische voorstelling uit het zg. collectieve onderbewustzijn zijn. Ook een geleide fantasie of bijna-droom kan je nuttige en leuke inzichten verschaffen.

Wie minder gevoelig voor trance en spontane regressie is, help ik op weg met helderziende waarnemingen uit de aura. Je kunt zo op zoek gaan naar talenten en vaardigheden, naar liefdes en vreugde uit vorige levens. Ik laat je ondertussen ook kennismaken met een oefening voor beter gronden en het schoonmaken van je aura van niet-eigen energieën. Deze staan ook op mijn CD (na de workshop verkrijgbaar). Ook is er een CD of MP3-bestand beschikbaar die je privé Trancereis begeleiden kan.

Deze workshop vindt plaats op donderdag van 15.15 tot 16.45 uur

Activiteit: Live een verhaal in elkaar zetten

Creëer samen met de rest van het publiek een verhaal

Via wereldbouw en karakterbouw die het publiek onder begeleiding van Anaïd Haen en Django Mathijsen in elkaar zal zetten, ontstaat er een blauwdruk voor een verhaal. Of op zijn minst een startpunt. Hiermee kan het publiek dan een kort verhaal gaan schrijven. En de prijs voor het beste verhaal: een boek!

Deze activiteit vindt plaats op zaterdag van 10.30 tot 11.30 uur

Lezing & Workshop: Vormgeven van een personage

Personages maken het verhaal, maar hoe maak jij het personage?

Personages komen ergens vandaan en gaan ergens naartoe. En in de tussentijd leren we hen kennen. Wat voor types personages zijn er en hoe kun je een personage zelf ontwikkelen? Aan de hand van voorbeelden gaan de deelnemers aan de slag onder begeleiding van een of meerdere auteurs om een nieuw persoon onze wereld te laten betreden.

Deze workshop vindt plaats op zondag van 10.45 tot 11.45 uur. 

Workshop: Personages & acteerstijlen

Net als in film en theater hebben personages in literatuur een bepaalde manier van gedraging, voorkomen en spreken. Peter van Roermund neemt jullie mee in de verschillende karakteristieke stijlen, die aan de hand van filmfragmenten worden verklaard.

Deze workshop vindt plaats op vrijdag van 10 tot 11 uur. 

Workshop: Schrijven voor theater

Maak kennis met de wondere wereld van het schrijven voor theater

Het schrijven van een boek is wezenlijk anders dan schrijven voor theater. In deze workshop maak je kennis met de verschillen maar ook met een aantal overeenkomsten. Hoe wordt een scene opgebouwd en op welke manieren kan een dramatische dialoog ontstaan? Aan de hand van voorbeelden uit het wereldrepertoire onderzoekt de deelnemer het rijke spectrum van taal in dienst van het spelen.

Docenten: Cocky van Dijk & Peter van Roermund

Deze workshop vindt plaats op donderdag van 18.45 tot 19.45 uur.

Lezing & Workshop: Plot technieken

Leer met plot technieken je verhaal nog interessanter te maken

Een verhaal kent een bepaald verloop, een opbouw in de gebeurtenissen. Vele verhalen volgen een herkenbare structuur die al duizenden jaren bestaat. Peter van Roermund onderzoekt samen met jullie welke dat is en hoe je er mee kunt spelen als auteur.

De workshop vindt plaats op donderdag van 13.15 tot 14.15 uur 

 

Van Hamel Keltishe studies op Castlefest. workshop iers, workshop welsh, panel over Kelten

Stichting A.G. van Hamel

Workshop Iers en Welsh

De stichting A.G. van Hamel is dit jaar onderdeel van de Castlefest Academy en zal hier een workshop Iers en Welsh verzorgen. Dit zijn echte beginners workshops, waar je wat basics zult leren van de taal, die handig zijn als je naar Wales of Ierland gaat.

Lezing over Kelten

Daarnaast zal er een lezing zijn waar eerst een kort overzicht zal worden gegeven over de Kelten en dan kunnen er vragen gesteld worden aan een (discussie) panel. Vragen als: Hoe Keltisch ben jij? Hoe zit het met Kelten in Nederland? Wie spreken er nog Keltisch? zullen aanbod komen.

Het publiek mag uiteraard ook vragen stellen, die het panel ter plekke zal (proberen) te beantwoorden of die kan leiden tot een interessante discussie. Het panel zal bestaan uit Maire O’Shea, lerares en Iers native speaker, Dr. Linus Band, studeerde, werkte en woonde in Wales en Dr. Ashwin Gohill (gaf les aan de Universiteit van Bonn en is voorzitter van de stichting). Vragen kunnen gesteld worden in het Nederlands, Engels, Welsh, Iers, Frans en Duits.

Het is ook mogelijk om van te voren je vragen te mailen naar info@vanhamel.nl dan kunnen daarvan de meest interessant door het panel beantwoord worden.

The Green Light Movement

Heb je een liefde voor fairs en gezelligheid en mis jij alleen nog de hand van een lief & leuk persoon verstrengeld in de jouwe of simpelweg de perfecte partner om je mede mee te delen, dan is de Green Light Movement er voor jou!

Door het dragen van ons bandje laat je zien open te staan voor contact. Dit is dan ook een subtiel middel om te laten zien dat je nog vrij bent. Je geeft je omgeving ‘The Green light’. Naast onze bekende bandjes verzorgen wij dit jaar ook leuke activiteiten!

Programma

Donderdag
16:00 Castlefest Academy: Tavernquiz

Vrijdag
11:00 Loungetent: Speeddating
15:30 Castlefest Academy: Awkward Questions
22:30 Loungetent: Awkward Questions 18+

Zaterdag
11:00 Loungtent: Speeddating
16:00 Castlefest Academy: Tavernquiz
18:45 Loungetent: Rainbow dating

Zondag
11:00 Loungetent: Speeddating
16:15 Castlefest Academy: Awkward Questions
21:00 Loungetent: Awkward Questions 18+

Activiteiten

Tavernquiz

Bij binnenkomst wordt je ingedeeld in een team waarmee je zoveel mogelijk vragen goed moet beantwoorden. Na een korte publiekelijke uitleg begint de quiz met in totaal 3 rondes. De vragen zijn Castlefest, date en fantasy gerelateerd.

Speeddating

In rap tempo zoveel mogelijk singles spreken en beoordelen

Awkward Questions

Moeilijke stiltes? Geen zorgen wij hebben genoeg awkward questions bij ons!
In groepen van 3 gaan we een leuke ronde Awkward Questions spelen. Elke deelnemer grabbelt een vraag uit de emmer en stelt deze vervolgens aan een willekeurige deelnemer uit zijn/haar groep of beantwoord deze zelf. Zoals gebleken bij eerdere evenementen een leuke, gezellige en vooral grappige manier om elkaar te leren kennen!

Awkward Questions 18+

De 18+ variant hebben we laat in de avond gepland staan en doen we het liefst in de relaxte setting van de lounge. De vragen gaan bij deze een stukje verder dan die van de activiteit overdag. Er zijn vanzelf sprekend geen opdrachten!

Rainbow dating

Een snelle manier om je te mengen met mensen met dezelfde geaardheid (homo, lesbisch, biseksueel). Met een nummer en een beoordelingsvel in de aanslag leer je de mensen om je heen kennen.
Na de speeddating rondes worden de formulieren verzameld en de resultaten zo snel mogelijk bekend gemaakt!

drummer tijdens het Wicker Ritueel, muziek workshop, Castlefest Academy, fantasy festival, Wicker drummer, drum workshop,

Workshop: Wicker Drumming

Volg deze workshop en wees een drummer tijdens het Wicker Ritueel

Castlefest belooft ook deze editie weer spectaculair te worden! Dit jaar krijg je zelfs de kans om deel te nemen als drummer tijdens het Wicker Ritueel! Onder leiding van Rob van Barschot en Gijs Anders van Straalen leer je in de middag voorafgaand enkele ritmes en technieken op je eigen trommel. In korte tijd wordt je klaargestoomd als drummer en mag je tijdens het ritueel vanuit het publiek de muziek laten donderen!
 
Enige ervaring hiervoor is niet vereist, iedereen kan meedoen. Voorwaarde is wel dat je je eigen trommel meebrengt; denk hierbij aan een sjamanendrum, framedrum of djembe of een andere goed klinkende trommel die je makkelijk kan meedragen.
 
We hopen jullie allemaal te zien om samen een grote stam van drummers te vormen!
 
Deelname aan de workshops kost €10,- . De workshop vindt plaats op de zaterdag, van 14:15 tot 15:15 uur. Stuur een mail naar robvanbarschot@gmail.com om je aan te melden.
 
Benieuwd wat je nog meer kunt doen in de Castlefest Academy? Bekijk het volledige programma hier.
eigen RPG, Steffie de Vaan, RPG, Castlefest, Castlefest Academy

Workshop: Ontwerp je eigen RPG

Klaar voor het volgende level? Ontwerp je eigen RPG in deze Castlefest Academy Workshop

Ben jij een enthousiaste rollenspeler met plannen om je homebrew om te zetten naar een professioneel geschreven boek? In deze workshop leer je de eerste stappen van het ontwerpen van je eigen RPG: concept, pitch, en hoofdstuk opzet. Ook als je boek al een eerste versie heeft, helpt deze workshop je jouw concept en pitch aan te scherpen, en overbodige secties te verwijderen zodat je boek nog beter wordt. We bespreken ook het verschil tussen uitbrengen in eigen beheer en crowdfunden versus verkopen aan een bestaande uitgever.

Neem je eigen pen en papier, of tablet, mee als je aantekeningen wilt maken.

Steffie de Vaan schrijft rollenspel boeken en korte verhalen. Ze heeft onder andere gewerkt voor Vampire the Masquerade Anniversary Edition en Fifth Edition, Changeling the Lost Second Edition, and Harlem Unbound Second Edition. Ze ontwikkelde Night Horrors: Tormented en leidt momenteel de nieuwe Legendlore Roleplaying Game.

Benieuwd naar wat er nog meer te doen is in de Castlefest Academy? Bekijk hier alle workshops en programma onderdelen. 

GUDA drum workshop

GUDA drum-workshop

De GUDA drum is een hybride tussen een handpan en een tongue drum. In deze workshop zal Rob van Barschot vertellen over de verschillende soorten GUDA drums (modellen, designs, scales) en zal je leren om te spelen op een GUDA HAT. Rob werkt al een paar jaar samen met Zen Percussion en gebruikt de GUDA drum in zijn soloproject, evenals in de bands ThunderCrow en Guinevere. Meer info is te vinden op www.guda-drum.com

Deelname aan de workshops kost €15,- (deelname + gebruik instrument).
De workshops vinden plaats op donderdag van 14.00 tot 15.00 uur (VOL!) en op zondag, van 14:30 tot 15:30 (VOL!). Stuur een mail naar robvanbarschot@gmail.com om je aan te melden.

Wil jij je eigen instrument meebrengen? Je kunt je instrument, wanneer je het buiten de workshops niet mee wilt dragen, achterlaten bij de bewaakte instrumentenopslag naast de Camping Receptie.

Meer informatie volgt binnenkort.