Castlefest Academy

Panel: Writing a fantasy story – Robin Hobb, Adrian Stone en Thomas Olde Heuvelt

Tijdens het Writing a fantasy story-panel, dat op zondag tussen 14.30 en 15.30 uur zal plaats vinden, zullen auteurs Robin Hobb, Adrian Stone en Thomas Olde heuvelt vertellen over het schrijven van een fantasyverhaal. Wat zijn overeenkomsten tussen hun boeken, wat zijn de verschillen? Het panel wordt geleid door auteur Marte Jongbloed.

Dit panel vindt plaats op zondag om 16.30 uur

Q&A: Het ontstaan van Castlefest – Mark, Rob & Natasja

Lang, lang geleden, in 2004, bezochten Mark en Natasja regelmatig verschillende fantasy evenementen. Zo kwamen zij op het idee om zelf een concert met marktje te organiseren. Dit is de basis geweest van wat Castlefest is. Benieuwd naar alle grappige anekdotes en wat er zoal allemaal mis ging door de jaren heen? Tijdens deze Q&A vertellen Mark, Rob en Natasja alles over hoe Castlefest is uitgegroeid tot het leukste fantasy festival van de wereld. Laat je verwonderen en stel al jouw vragen tijdens deze Q&A.

Deze Q&A vindt plaats op zondag om 14.30 uur

 

Faun, Castlefest, fantasy, pagan folk

Q&A: FAUN

Sinds het begin van Castlefest zijn de bandleden van FAUN terugkerende artiesten op de programmering. Zelf geven ze aan dat Castlefest voor hen als thuis komen voelt. Tijdens deze Q&A zullen ze ingaan op al jullie vragen. Benieuwd naar wat er de afgelopen jaren allemaal veranderd is voor hen als band, waar ze hun inspiratie vandaan halen of wat ze zoal buiten FAUN aan muzikale projecten hebben lopen? Kom dan kijken, luisteren en stel je vraag tijdens deze Q&A.

Deze Q&A vindt plaats op vrijdag om 14.30 uur

Panel: muziek componeren – Eivør & Fieke van den Hurk

Muziek is emotie, dat zal geen geheim zijn voor velen. Maar hoe zet je een emotie om in muziek? Hoe vertalen emoties zich naar een melodie? Door deze emoties ben je als componist zeer kwetsbaar op het moment dat je je muziek voor het eerst ten gehore brengt. 

Eivør en Fieke van den Hurk gaan tijdens dit panel op deze en vele andere interessante punten over muziek componeren in. Kom luisteren en deel tijdens dit panel ook jouw visie. 

Dit panel vindt plaats op vrijdag om 18.30 uur

Panel met Q&A: Rapalje

Hoe houd je een band 25 jaar bij elkaar? Binnen de fantasy wereld is Rapalje nauwelijks weg te denken. Al meer dan 20 jaar brengen ze meer tijd met elkaar door dan met wie dan ook. Hoe hou je zoiets vol? Zijn ze elkaar wel eens zat? Hoe blijft je iedere keer weer gemotiveerd om alles te geven op het podium?

Deze vragen zullen tijdens dit panel worden beantwoord, maar ook vele andere grappige en bijzondere verhalen komen aan bod tijdens dit panel met Q&A. Uiteraard is er tijd voor vragen, dus vraag ze heren van Rapalje het hemd van het lijf.

Dit panel vindt plaats op donderdag om 16.30 uur

Lezing: Damsels in Drag – Luke Schouwenaars

Gender is een veelbesproken onderwerp, zowel in wetenschappelijke kringen als daarbuiten. In fantasy literatuur zien we dit duidelijk terug in de populariteit van crossdressende avonturiers. Maar dit is niets nieuws: al in de Middeleeuwen werden er verhalen geschreven over mannen gekleed als vrouwen en vrouwen gekleed als mannen.

Hoe verhouden de crossdressende avonturiers in de boeken van Tolkien, Pratchett en Hobb zich tot hun evenbeelden in deze middeleeuwse verhalen? Luke Schouwenaars, van de Universiteit Utrecht, heeft bijna een heel jaar onderzoek gedaan naar deze vraag. Op Castlefest deelt hij zijn bevindingen.

Deze lezing vindt plaats op zaterdag om 12:30 uur

Lezing: Kostuum: van chaos tot festival – Joris van der Heijdt-Algra

Joris van der Heijdt-Algra is een bekend gezicht in de fantasy scene en verwondert iedereen met zijn prachtige kostuums. In deze lezing neemt hij je mee in de manier waarop hij zijn kostuums maakt: van chaos tot festival.
 
Waar haalt hij zijn inspiratie vandaan en wat komt er bij een kostuum proces allemaal kijken? 
Door middel van voorbeelden van zijn kostuums en het proces neemt hij je mee in de chaos naar het eindproduct. Heb jij tijdens of naderhand vragen? Joris beantwoordt ze graag!
 
Deze lezing vindt plaats op zondag om 12.30 uur

Panel: bovennatuurlijke elementen

Schrijver Erik Betten vertelt in dit panel hoe hij zijn bovennatuurlijke thriller Quarantaine schreef. Heb jij vragen? Stel ze gerust!

Dit panel vindt plaats op vrijdag om 12.30 uur

Panel: Young Adults

Alwyn Hamilton, Jeroen van Unen, Manon Spierenburg, Marte Jongbloed en Floortje Zwigtman gaan in gesprek over de magie van het schrijven van young adult-boeken. In dit panel is voldoende ruimte om vragen te stellen. 

Dit panel vindt plaats op zaterdag 14.30 uur

Workshops: Didgeridoo & Basis rhythm playing

Daphyd Sens, bekend van ThunderCrow, zal tijdens Castlefest twee didgeridoo workshops verzorgen in de Castlefest Academy.

Basis Didgeridoo: de Drone

In deze basisworkshop gaat Daphyd in op verschillende zaken. Maak onder andere kennis met het instrument, de basis drone leren spelen en controleren en leer meer over stemgebruik en boventonen. Daarnaast zal Daphyd je de basis uitleg van het circulair ademhalen geven. 

Donderdag 14.00 – 15.00
Kosten: €20,-

Basis Rhythm Playing

In deze workshop wordt uitleg gegeven over simpele ritmes, toots en stemgebruik in ritmes. Daphyd geeft uitleg over adem momenten en boventonen, de toepassing van circulair ademhalen en ‘lip-spanning’ trainen.

Zaterdag 14.00 – 15.00
Kosten: €20,-

Inschrijven kan via mail: didgeridoo@daphydsens.com of in het Koetshuis bij de GUDA/ThunderCrow stand.

Workshop: Young Adult Hekserij – Marte Jongbloed

Terwijl Marte voor haar YA-Heksenspiegeltrilogie research deed over moderne hekserij,  werd ze helemaal door het onderwerp gegrepen. Ze merkte hoe krachtig en hoe positief magie kan zijn, ze ontdekte dat er letterlijk in elke wijk minstens één heks woont, en ze begreep dat wie zich eenmaal op het heksenpad begeeft, nooit is uitgeleerd. 
 
In deze workshop legt Marte uit hoe ze research heeft gedaan, wat ze heeft ontdekt over moderne hekserij en waar je meer informatie kan vinden als je er, net als zij, steeds meer over wilt weten. 
 
Deze workshop vindt plaats op zondag om 14.00 uur
 
Foto door Robert Jan Duyverman Fotografie

Lezing: dagelijkse hekserij

Ben je geïnteresseerd in hekserij en voel jij je soms ook meer een boekenheks dan een praktiserende heks? Daarin ben je niet de enige. De meest gestelde vraag die ik hoor is: hoe voeg je magie toe aan je dagelijks leven? Toen ik alweer haast 20 jaar geleden begon in hekserij durfde ik ook niets te doen, bang dat ik iets verkeerd zou doen en onheil over mezelf zou afroepen. Maar na wat tips en aanmoediging ben ik stapje voor stapje steeds wat meer magie in mijn dagelijks leven gaan verweven. Die tips en dat opstapje wil ik jullie ook meegeven in deze lezing over Dagelijkse Hekserij. Want praktische hekserij is niet ingewikkeld, eng of moeilijk!

Deze lezing vindt plaats op zaterdag om 18.30 uur

Q&A: Robin Hobb

Robin Hobb neemt tijdens deze Q&A de tijd om al jullie vragen te beantwoorden. Wil jij weten waar ze haar inspiratie vandaan haalt, hoe ze tot bepaalde karakters komt in haar boeken, of wellicht wil je weten of ze huisdieren heeft? Kom langs en stel je vragen of luister mee.

Deze Q&A vindt plaats op vrijdag om 16.30 uur

Presentatie: Castlefest Kronieken 4

De enige fantasyserie waarin fantasie en realiteit onontwarbaar met elkaar zijn verbonden.

Met als achtergrond Castlefest zelf met zijn unieke sfeer, en al zijn bekende en onbekende standhouders, bezoekers en organisators, zijn er mensen die zich te veel inleven in hun Alter ego, cosplayers met een identiteitscrisis of aan de fantasie ontsproten wezens die de bezielende kracht van hun geestelijke vader gebruiken en Castlefest bevolken. Maar helaas heeft niet iedereen even goede bedoelingen.

In het vierde deel, de start van een nieuwe trilogie, maakt Arthur Dogan zich op om, verkleed als Dokter Watson, naar Castlefest te gaan. Daar is hij getuige van een mysterieuze show die de fantasie lijkt te ontstijgen en de beste speurder ter wereld voor een raadsel stelt…

Recensies en reacties

‘Castelfest Kronieken is een geweldig boek. Een echter aanrader.’
Andre Koolen, presentator Radio West.

Een echte must read voor liefhebbers van fantasy en Castlefest.’ bangersisters.nl

‘Een feest van herkenning. (…) Zelfs als je nooit op Castlefest komt is dit boek nog steeds goed te lezen door het verbeeldingsrijke en spannende verhaal dat de schrijver neerzet. 4 sterren.’
Marcel van der Rijst, Hebban

Deze presentatie vindt plaats op donderdag om 12.00 uur

Cover art door Maarten de Bruin

Workshop: Personages en acteren – Peter van Roermunt

Om het gedrag van personages te begrijpen, is het belangrijk om inzicht te hebben in hoe dramatische handelingen worden opgebouwd. Hierdoor vervult de schrijver eigenlijk ook de rol van acteur: door zelf een scène te spelen, wordt het mogelijk momenten gedetailleerder te beschrijven.

In deze workshop maak je kennis met een aantal spel beginselen die in elk boek terug te vinden zijn. De deelnemers worden uitgenodigd lekker mee te doen.

Deze workshop vindt plaats op vrijdag om 12.00 uur