Activiteiten

Panel: Paganfolk

CeltCast presenteert in de Castlefest Academy: een panel over Paganfolk

Op Castlefest heb je vast al eens het woord Paganfolk voorbij horen komen. Maar wat houdt dat nou eigenlijk precies in? Is het de basis van een spiritueel leven? Een onderdeel van een religie, of gewoon een bepaalde gedefinieerde stijl van muziek? Roept het oude Goden aan, of roept het gewoon een gevoel aan dat mensen in zich dragen? Moet je je verbonden voelen met een hogere macht voor deze muziek, of kan je ook gewoon houden van de muziek zelf?

Met een naam als Paganfolk, die voor mensen misschien wat beladen kan klinken, is het makkelijk in te denken dat er veel vragen over zijn. Daarom heeft Castlefest besloten om een internationaal panel samen te stellen met muzikanten van drie Paganfolk bands. Onze gasten op het podium vertegenwoordigen Rastaban uit België, Waldkauz uit Duitsland en Vael uit Spanje. Drie zeer verschillende bands, maar elk voortkomend uit een Paganfolk perspectief. Zij zullen alle vragen beantwoorden die zowel Alex als jullie op ze af kunnen vuren, dus mis deze kans niet!

Uiteraard is dit panel in eerste instantie gebaseerd op de muziekstijl, maar mocht je nu prangende vragen hebben voor de bands zelf, dan zijn die natuurlijk ook welkom. Heb je wel eens een bijzondere ervaring gehad terwijl je naar een van hun nummers luisterde en wil je weten of ze dat ook zo bedoeld was? Wil je weten of ze zelf een bepaalde spiritualiteit ervaren tijdens het schrijven of spelen van hun muziek? Of wil je meer inzicht in hun inspiratie? Kom dan naar de Castlefest Academy, dan zoeken we samen naar de diepste waarheden en betekenis van het geweldige geluid van Paganfolk!

Dit panel vindt plaats op vrijdag van 16.30 tot 17.30 uur.

Voorstelling: Furore door Mojra

Furore: Hoe vertel ik mijn verhaal aan de wereld?

Iedereen heeft een verhaal te vertellen dat iets kan betekenen voor de wereld. Ook jij. Maar hoe vind je dat verhaal? En hoe vertel je hem aan de wereld? In de voorstelling Furore laat Mojra zien hoe je dat doet. Ze neemt je mee door verhalen die tot leven komen op de ontmoetingsplek tussen het mythische en het moderne, door Engelse Spoken Word poetry en Gaelic songs uit het oude Schotland. Ze vervlecht deze met lessen over zichtbaarheid, authenticiteit en impact maken. Want wat gebeurt er met de wereld wanneer jij jouw verhaal iedere dag tot leven kunt brengen? Wat is dan nog fantasie en wanneer is het de nieuwe realiteit geworden?

Deze voorstelling brengt je naar de plek in jezelf waar jouw diepste verhaal verscholen ligt. De plek waar tijd en ruimte wegvallen en enkel overblijft wie jij bent en wat je hier in deze wereld komt doen. Want Furore maken betekent zonder excuses jezelf zijn. Durf jij?

 

Eerdere reacties:

“Een prachtige, indringende voorstelling.”              

“FURORE heeft me aan het denken gezet.”

“Tot tranen toe geroerd door het optreden van Mojra.”

“Dit is een verhaal en een boodschap die ik nodig had om in de diepte te voelen: jouw verhaal vindt jou, en wees gereed om het te vertellen: put on your crown and reclaim your castle!”

Lezing: Ontstaan van een verhalen wereld door Garvin Pouw

Garvin Pouw (1977) debuteerde eind 2017 met de fantasyroman “Schaduwkoningin” en heeft sindsdien niet stilgezeten: begin 2019 verschenen maar liefst drie nieuwe boeken van zijn hand. Onlangs tekende hij een contract voor nog eens vier spannende nieuwe Valtada romans. Valtada is een serieproject van enorme omvang. Maar liefst 18 manuscripten zijn al klaar en wellicht het dubbele staat op de planning. Maar waar begint zo’n wereld nou? Hoe komt zo’n groots verhaal op stoom en op welke manier neemt het zelfs een loopje met de auteur?

In een verbazingwekkende lezing vertelt Garvin over het ontstaan van de wereld “Valtada”.
Hij neemt je mee naar een wereld bedoeld als een paradijs, een wereld met de opdracht zoveel beter te zijn dan deze, maar ergens ging iets mis…
Wat daarna overblijft is een versnipperde wereld welke op het ene moment weinig onder lijkt te doen voor de onze, maar welke op een ander moment bol blijkt te staan van de magie, fantastische landschappen en wonderlijke wezens. Een wereld waarin Nimfanen sprookjesachtige oases scheppen en Duisterlingen en Heridaths alles op alles zetten om iedere vorm van droom of schoonheid uit te roeien.  

Garvin zal speciaal voor Castlefest een glimp van het alomvattende verhaal uit de doeken doen. Hij neemt je mee in de tekenende gebeurtenissen van zijn leven, zijn inspiratie en de weerslag daarvan op een plaats diep binnenin. Een achtergrond die net als de boeken soms droevig, vaak prachtig, maar boven alles meeslepend is, zeker voor eenieder die durft te verdwalen naar zijn diepste dromen en verlangens.

Deze lezing vindt plaats op zondag 11.45 tot 12.45 uur.

Games Tent

Het Spellenspektakel neemt de beste bordspellen mee naar Castlefest. Schuif aan in de Gamestent en ontdek je nieuwe favoriete spel! Heb je geen zin om alle regels te lezen voordat je begint? Geen probleem! De demonstrateurs van 4YourGames staan klaar om ieder spel aan je uit te leggen, zodat je direct kan beginnen met spelen.

Natuurlijk zorgen ze op deze editie van Castlefest weer voor alle spellen die je niet mag missen. De nieuwste titels, maar ook de spellen die juist passen bij de setting van Castlefest. Draken, Kastelen, Jonkvrouwen, Ridders, Kerkers, Mythische figuren, Middeleeuwen en heel veel Fantasy zijn slechts enkele voorbeelden van de thema’s die ze dit jaar NOG meer gaan promoten! Kom je ook even langs?

Schuif gezellig aan en probeer de allernieuwste spellen. 4YourGames zorgt ervoor dat je je favoriete spel direct mee naar huis kan nemen. Mocht je nog een spel willen reserveren, mail ze dan (info@4YourGames.nl) en ze brengen het kosteloos voor je mee!

hula hoop

HoolaSkoola!

Beweeg, dans en beleef de vrijheid met een hoepel

Iedereen kan het leren en je wordt er nog blij van ook! Maak contact met je lijf, veilig in je eigen cirkel van vrolijke kleuren leer je de beginselen van hoepelen onder professionele begeleiding. De workshop duurt een uur en je zou versteld staan wat je na 1 uur al kan! Let op er zijn een beperkt aantal plaatsen/ hoepels dus zorg dat je er op tijd bij bent!

Je kunt deze workshop elke dag volgen van 16.00 tot 17.00 uur op de Party Area. 

 

Workshop: Trancereizen

Op zoek naar talenten en liefdes uit vorige levens

Peter (73, astroloog, hypnotherapeut en Familie Opsteller) werkt met (licht-)hypnotische technieken, die voor de meeste mensen toegang geven tot verborgen of onderdrukte gebieden in het onderbewustzijn. Die informatie kan uit vorige levens stammen maar net zo goed een archetypische voorstelling uit het zg. collectieve onderbewustzijn zijn. Ook een geleide fantasie of bijna-droom kan je nuttige en leuke inzichten verschaffen.

Wie minder gevoelig voor trance en spontane regressie is, help ik op weg met helderziende waarnemingen uit de aura. Je kunt zo op zoek gaan naar talenten en vaardigheden, naar liefdes en vreugde uit vorige levens. Ik laat je ondertussen ook kennismaken met een oefening voor beter gronden en het schoonmaken van je aura van niet-eigen energieën. Deze staan ook op mijn CD (na de workshop verkrijgbaar). Ook is er een CD of MP3-bestand beschikbaar die je privé Trancereis begeleiden kan.

Deze workshop vindt plaats op donderdag van 15.15 tot 16.45 uur

Activiteit: Live een verhaal in elkaar zetten

Creëer samen met de rest van het publiek een verhaal

Via wereldbouw en karakterbouw die het publiek onder begeleiding van Anaïd Haen en Django Mathijsen in elkaar zal zetten, ontstaat er een blauwdruk voor een verhaal. Of op zijn minst een startpunt. Hiermee kan het publiek dan een kort verhaal gaan schrijven. En de prijs voor het beste verhaal: een boek!

Deze activiteit vindt plaats op zaterdag van 10.30 tot 11.30 uur

Lezing & Workshop: Vormgeven van een personage

Personages maken het verhaal, maar hoe maak jij het personage?

Personages komen ergens vandaan en gaan ergens naartoe. En in de tussentijd leren we hen kennen. Wat voor types personages zijn er en hoe kun je een personage zelf ontwikkelen? Aan de hand van voorbeelden gaan de deelnemers aan de slag onder begeleiding van een of meerdere auteurs om een nieuw persoon onze wereld te laten betreden.

Deze workshop vindt plaats op zondag van 10.45 tot 11.45 uur. 

Workshop: Personages & acteerstijlen

Net als in film en theater hebben personages in literatuur een bepaalde manier van gedraging, voorkomen en spreken. Peter van Roermund neemt jullie mee in de verschillende karakteristieke stijlen, die aan de hand van filmfragmenten worden verklaard.

Deze workshop vindt plaats op vrijdag van 10 tot 11 uur. 

Workshop: Schrijven voor theater

Maak kennis met de wondere wereld van het schrijven voor theater

Het schrijven van een boek is wezenlijk anders dan schrijven voor theater. In deze workshop maak je kennis met de verschillen maar ook met een aantal overeenkomsten. Hoe wordt een scene opgebouwd en op welke manieren kan een dramatische dialoog ontstaan? Aan de hand van voorbeelden uit het wereldrepertoire onderzoekt de deelnemer het rijke spectrum van taal in dienst van het spelen.

Docenten: Cocky van Dijk & Peter van Roermund

Deze workshop vindt plaats op donderdag van 18.45 tot 19.45 uur.

Lezing & Workshop: Plot technieken

Leer met plot technieken je verhaal nog interessanter te maken

Een verhaal kent een bepaald verloop, een opbouw in de gebeurtenissen. Vele verhalen volgen een herkenbare structuur die al duizenden jaren bestaat. Peter van Roermund onderzoekt samen met jullie welke dat is en hoe je er mee kunt spelen als auteur.

De workshop vindt plaats op donderdag van 13.15 tot 14.15 uur 

 

Offline Tinder

Na eerdere successen tijdens Castlefest, heb je weer de kans om op zoek te gaan naar de liefde van je leven met raakvlakken in de Fantasy wereld. Op Castlefest bieden wij jou de unieke kans om zonder op iemand af te hoeven stappen toch in contact te komen. Dat klinkt wel hel makkelijk toch?

Het werkt als volgt: meld je aan voor Offline Tinder bij het Party Area veld. Hier krijg je van de lieftallige dames een persoonlijk nummer. Draag het nummer duidelijk zodat andere Tinderaars jou kunnen spotten. Zie je iemand die je leuk vindt? Geeft zijn of haar nummer door bij het offline tinderpunt en wie weet heb jij een match. 

castlefest, arthur dreissen, metaal kunst, fantasy

Arthur Dreissen: Dragonfly sculpture

Arthur Dreissen is een techneut én kunstenaar. De techniek is de basis, een startpunt, het vertrouwen dat alle creatie mogelijk is. Ruimte voor schepping, creativiteit; spelen en toestaan van het imperfecte, een zigzag koers naar iets ultiems.

Arthur ontwerpt, creëert en maakt maatwerk en artistieke producten en objecten in metaal. Alles wordt gemaakt met een glimlach. Hij denkt voorbij het materiaal, het gebruikelijke en het traditionele. Via een rationeel proces wordt een vrij, fantastisch en irrationele resultaat nagestreefd.

Metaal is Arthur’s medium. Met dit sterke en weerbarstige materiaal is zoveel mogelijk. Als het leven bestaat uit groei en het overwinnen van weerstanden dan is zijn uitdaging het vormen van dit weerbarstige materiaal. De mogelijkheden, vooral in kunst, met de kracht van het staal fascineren hem, waarbij de natuur en haar vormenrijkdom hem inspireert.

Arthur brengt zijn Dragonfly sculpture naar Castlefest. Hoewel deze veel gelijkenissen heeft met een levende libel, kun je hier ook een hoop fantasy kenmerken in ontdekken. Loop om hem heen of onder hem door en raak betoverd door zijn magie.

kinderrijk kinderentertainment castlefest kiddy battle kinderen

Kinderrijk

Het kinderrijk op Castlefest staat in het teken van magie

Tijdens Castlefest 2019 staat het kinderrijk in het teken van het thema magie. Graaf Lennard heeft met zijn nichtje Lillianne een spannend avontuur beleefd op de toverschool. Zij hebben de juffen, meesters en leerlingen geholpen toen de school een groot probleem had. Als bedankje voor de hulp komt de toverschool dit jaar langs in het kinderrijk. Heb jij altijd al meer willen weten over magie? Kom dan in het kinderrijk meedoen met onze toverlessen en workshops!

Kindertheater Groot Duimpje is ook dit jaar weer in het kinderrijk te vinden. Zij zullen het verhaal van Graaf Lennard en de toverschool voorlezen. Ook kunnen de kinderen een aantal keer per dag komen genieten van Groot Duimpjes magische voorstellingen.

In de knutseltent kunnen de kinderen creatief aan de slag met verschillende kleurplaten en knutselwerkjes, die allemaal te maken hebben met ons magische thema. Daarnaast zijn de kinderen op ons speelveld welkom om mee te komen spelen met een grote keuze aan verschillende spellen. Het is ook weer mogelijk voor kinderen om zich gratis te laten schminken bij onze schminktafel op het veld.

Voor de kleinste kids

Net als andere jaren is er in onze snoezeltent weer speciaal ruimte ingericht voor de allerkleinste kinderen. Hier vindt u een grote box met speelgoed waar baby’s en peuters veilig kunnen spelen met andere kinderen. In deze tent heeft u ook de mogelijkheid om de luier van uw baby te verschonen bij onze commode, flesjes en potjes eten op te warmen, gebruik te maken van onze kolfhoek of om uw kind te voeden op onze speciale strobank. Onze vrijwilligers staan klaar om u waar nodig te helpen.

Kiddy battle

Tenslotte zou het natuurlijk geen echte Castlefest zijn zonder onze traditionele Kiddy Battle. Één keer per dag nemen de kinderen het tijdens deze veldslag op tegen een leger volwassenen om het Kinderrijk te verdedigen. Hierbij hebben wij natuurlijk de hulp nodig van zo veel mogelijk dappere tovenaars, heksen, ridders en prinsessen. Kom jij ons ook helpen?

We willen ouders graag eraan herinneren dat wij kinderentertainment bieden en geen dagopvang. Daarom vragen we de ouders te allen tijden aanwezig te blijven wanneer uw kinderen gezellig bij ons aan het spelen zijn.

De tijdstippen van de activiteiten zullen op een later moment bekend gemaakt worden.

Heidense Bende 2019

Dit jaar staat ‘Verbinding’ centraal bij de Heidense Bende. Verbinding in de Elementen, de Zon verbonden met de Maan, het grote mysterie en de mens als een klein deel van het grote geheel.

Hieronder staat weer een prachtig programma klaar voor dit jaar met bijzondere workshops, samenzang, drumcirkels en nog veel meer. Graag ontmoeten we elkaar in een van deze workshops en vieren we het leven.

Wees welkom namens alle Heidense Bende leden!

Je kunt de Heidense Bende vinden op dezelfde plaats als vorig jaar, centraal en tussen de bomen verbonden (zie ook de plattegrond van Castlefest).