Nieuws

Cuélebre

Cuélebre is een Spaanse pagan folk band die eeuwenoude geluiden combineert met middeleeuwse instrumenten en rituele sferen.
Cuélebre is ontstaan uit Yhandros Huergo’s idee in 2011, waarbij hij zocht naar een archaïsch geluid in de Pagan Folk. De band ziet bands als Hagalaz Runedance, Corvus Corax en Warduna als hun voorbeelden, maar ze creëeren hun eigen unieke geluid en identiteit. Na veelvuldig onderzoek en hard werken heeft Cuélebre het pad gevonden waar ze naar zochten: een persoonlijk en ritualistisch geluid, gebaseerd op votieve teksten.

Cuélebre eerste album “Oinos” werd in 2014 uitgebracht. Ze speelden vervolgens op elke mogelijke plek in Spanje en veroverden al snel Europa. Het eerste internationale muziek festival was Trolls et Lègendes, wat vervolgens de deuren opende naar andere Europese festivals. Ze hebben gespeeld op Festival Mediaeval, Castlefest en de Castlefest Winter Editie, Yggdrasil en waren onderdeel van de Spaanse Faun tour. 

In 2017 komen zij met hun nieuwe album “Anaman”, waarvan ze hopen weer ieders hart te veroveren.

Cuélebre speelt op vrijdag, zaterdag en zondag op Castlefest.

Ye Banished Privateers

Ye Banished Privateers nemen je 300 jaar terug in de tijd voor een magische reis naar het harde leven op zee tijdens de vroege 18e eeuw. Met liederen geïnspireerd door traditionele Ierse en Scandinavische folk muziek, toneelspel en prachtige historische kleding vertellen de Privateers een verhaal over het ruige zeeman’s leven. Dit leven speelt zich af aan de andere kant van de wet en richt zich tevens op een gevecht tegen de overheersing en nationalisme. 

De Privateers is een groep van bijna 30 bemanningsleden en iedere keer wisselen zij elkaar af wanneer ze op tour en plundering gaan. Hierdoor staan zij met ongeveer een dozijn zeelui op het podium en is geen enkele show hetzelfde. De mix van ruige folk en punk nodigt je uit mee te dansen en te zingen, terwijl hun ballades zelfs het stoerste piratenhart doet smelten.

Ye Banished Privateers speelt op donderdag en vrijdag op Castlefest.

Heidevolk

Slechts een enkeling had in 2002 al kunnen voorzien wat de nornen in petto hadden voor Heidevolk. Sinds haar oprichting in Arnhem veertien jaar geleden, kwam, zag, en overwon Heidevolk het publiek in heel Europa met hun eigen combinatie van folk en metal. De direct herkenbare mannelijke tweezang en pakkende nummers ontstaken het heidens vuur in de harten van velen. Hun nummers over goden en legenden worden in zowel episch hymnen als woeste metal vertolkt. Door hun compromisloze houding, intense shows, en de vervaging van barrières tussen performer en publiek is Heidevolk uitgegroeid tot een bekende naam in zowel Europa als Noord-Amerika.

Heidevolk staat voor een compromisloze attitude, woeste shows en de overstijging van barrières tussen de band en het publiek. 

Heidevolk speelt op donderdag op Castlefest.

Rebels of the Sacred Heart

Je kunt er lang en breed over lullen, maar als er een band is die weet hoe ze live een feestje moet bouwen, dan is het Flogging Molly wel. Met hun uptempo folkpunk weet deze Iers-Amerikaanse band onder leiding van zanger/gitarist Dave King ieder publiek voor zich te winnen.

De Nederlandse tributeband Rebels of the Sacred Heart komt erg dicht bij het origineel in de buurt en iedere show is dan ook met recht een tribute, een eerbetoon aan de no-nonsense en uiterst toegankelijke folkpunk van de band uit Los Angeles, California.

“We’re Rebels of the Sacred Heart and this is what we do, so put on your dancing shoes and by all means join in!”

Rebels of the Sacred Heart:

– Robin Slutter: zang, gitaar
– Robbert Arentz: gitaar
– Rens Bourgondiën: bas
– Jeffrey Hartjes: drums
– Hanneke Rinders: viool, tin whistle
– Joost Raben: accordeon
– Sjoerd van Ravenzwaaij: banjo, mandoline, tin whistle

Cesair

Sinds de mens heeft leren spreken, zijn verhalen van generatie op generatie verteld, en uiteindelijk hebben de legendes talloze epische liederen voortgebracht. Het is ook deze traditie die ten grondslag ligt aan de muziek van Cesair. De band brengt de verhalen ten gehore die vertellen over het leven van de gelijknamige Cesair, een mythologische prinses die 5000 jaar geleden de wereldzeeën bevoer. De bandleden zetten haar verhaal, gevangen in de woorden van romantische zielen, over in unieke en originele muzikale composities, uitgevoerd op een breed arsenaal aan instrumenten. Het culturele, spirituele en historische erfgoed van de Occidentaalse en Oriëntaalse volkeren komt samen in hun muziek, die zich laat beïnvloeden door zowel oosterse klanken en ritmes als traditionele en moderne Europese folkmuziek. Cesair nodigt je uit om mee te reizen door een wereld van tijdloze avonturen en sprekende personages, en om deel uit te maken van een oneindig verhaal.

Cesair presenteert hun nieuwe line-up en hun nieuwe album op Castlefest 2017.

Cesair speelt op vrijdag op Castlefest.

Steve the Machine

Steve the Machine is muzikant en DJ. Hij heeft al 35 jaar ervaring met percussie en drums in vrijwel elk genre. Van Jazz tot Rock en van Reggae tot Klassieke muziek. Hij werkt ook als DJ voor de afgelopen 15 jaar, wat zijn tweede grote passie is. Hij draait muziek in kleine underground clubs tot grote festivals. Zijn smaak is gevarieerd en hij voelt bij het publiek aan wat hun aan het dansen krijgt. Beats, Balkan & Worldmusic en Elektronisch zijn slechts een aantal van zijn stijlen.

Steve is ook onderdeel van BerlinskiBeat en zijn al reeds bestaande interesse in de wereld van de Balkan groeit hierdoor nog elke dag, waardoor dit een flinke invloed heeft op zijn DJ sets.
Steve weet het publiek te lezen en bewegen.

Vergeet niet… het draait allemaal om de muziek!

Steve the Machine speelt op vrijdag op Castlefest.

Mutefish

Mutefish is een cultureel diverse zeskoppige band uit Ierland, Polen, Litouwen, Portugal en Oekraïne. Ze combineren de muzikale elementen en culturen van Oost Europa met traditionele Ierse folk, resulterend in een enthousiaste melodische mix. Elk bandlid brengt een eigen muzikale achtergrond en smaak mee, wat resulteert in een uniek geluid en wat het lastig maakt hun muziek te definiëren. Kom het ervaren!

Mutefish speelt op vrijdag, zaterdag en zondag op Castlefest.

Magisch Verhaal

Martin van Magisch Verhaal is een gepassioneerde verhalenverteller, goochelaar en theatermaker. Op Castlefest kunt u luisteren en kijken naar verschillende verhalen.

Oude helden en schurken zullen weer tot leven komen en jullie meenemen op het avontuur wat zij beleefd hebben.

Kom luisteren naar één van de verhalen en laat je mee voeren in de wereld van Magisch Verhaal, waar alles mogelijk is.

Corvus Corax

Het verhaal van Corvus Corax begint met een reis. Kort na de val van de Berlijnse muur voegden Castus en Wim, die hadden gewerkt als straatmuzikanten in de DDR, bij wat door het regime ‘Republikflucht’ genoemd werd en verlieten Oost Duitsland. In herinnering aan een tamme raaf die ze achter hadden moeten laten noemden zij zichzelf Corvus Corax. Het eerste album, “Ante Casu Pecatti”, werd dat jaar op cassette uitgebracht. Al snel kwam de band bekend te staan om hun opzwepende ritmes, dampende concerten and meesterlijke instrumentale technieken. Met drums en enorme doedelzakken (zelfgemaakt door Wim), jongleren en enthousiaste interactie met het publiek, heeft Corvus Corax significant bijgedragen aan de ontwikkeling van Middeleeuwse muziek als genre. Albums zoals “Mille Anni Passi Sunt” waren invloedrijk voor de scene van Moskou tot Mexico Stad.  Ze hebben getoerd in Japan en China, de Verenigde Staten, Canada en overal in Europa.

Wat de volgende stap is staat alleen geschreven in de sterren, want Corvus Corax blijft altijd onvoorspelbaar. Maar een ding is zeker: ze zullen ons verrassen en henzelf altijd opnieuw uitvinden.

Corvus Corax speelt op zaterdag op Castlefest.

Foto door Christian Ermel (foxandmagpie.com)

L.E.A.F. & Martine Kraft present: “Galdrar Song”

Kati Ran | L.E.A.F & Martine Kraft presenteren ‘Galdrar Song’: twee bekende folk artiesten in één concert, gesteund door een band met ervaren muzikanten. Ran’s poëtische zang versmelt op een perfecte wijze samen met Martine Kraft’s sterke Hardanger viol composities en samen creëren zij en nieuw en sterk geluid binnen de Noorse Folk scene. De twee ‘Noorderlichten’ brengen hun Hardanger viool, Nyckelharpa, Kraviklyra, fluiten en krachtige drumpartijen samen in een uitzonderlijk sterke en speelse band waarmee een dramatisch en historisch geworteld geluid tot leven komt. Op CastleFest 2017 presenteren zij een avondconcert met composities van Ran’s album ‘Lys’ en Kraft’s Noorse Folk repetoire.

L.E.A.F. en Martine Kraft spelen op zaterdag op Castlefest.

Rastaban

Rastaban is een tribal folk project met een unieke mix van traditionele folk melodieën, tribal klanken en wereldmuziek tinten.

Hun muzikale inspiratie halen ze uit de traditionele Keltische en Scandinavische liederen, Franse middeleeuwse klanken, melodieën uit de Balkan, oriëntaalse muziek, trance en tribal ritmes van vele oer-culturen van over de hele wereld. Dit alles gecombineerd met de energie die ze meegenomen hebben van hun eerdere rock en (zelfs) metal projecten.

Rastaban nodigt uit om te dansen, je emoties te delen en om een plekje te creëren in je dagelijkse routine om het Leven te vieren met hun gevoelige en energieke muziek.

Rastaban bestaat uit:
Marine Libert: vocalen
Stéphan Késenne: viool, bouzouki, vocalen
Dominic Marchal: gitaar
Luka Aubri: slideridoo, vocalen
Mich Rozek: percussie.

Rastaban speelt op vrijdag, zaterdag en zondag op Castlefest.

Abe de Verteller

Luister en huiver bij deze verhalenverteller. Vertellen is zijn passie, zijn obsessie. Hij brengt zijn verhalen op zijn eigen kenmerkende, compromisloze en uitbundige wijze. Geen genade, alles moet wijken voor het verhaal!! 

Abe vertelt uit de traditie, verhalen doorspekt met de wijsheid van eeuwen. Onlangs heeft hij zijn 300e verhaal toegevoegd aan zijn repertoire.  Zijn verhalen zijn heftig, bloedstollend, soms hartverwarmend, vaak schuddebuikend. Menig elf, reus, heks en godheid zal de revue passeren. 

Dit alles brengt hij met de passie en inspiratie van een ware verteller.

Je kan Abe vrijdag en zaterdag vinden bij het vertellershuisje achter het kasteel. 

The Dolmen

The Dolmen, met hun meedogenloze podium energie en bijna organische stijl van performance, heeft als thuisbasis het Zuid Engelse Dorset. Hun missie is de harten en zielen van hun alsmaar groeiende publiek te infiltreren met hun tribal rhythms en krachtige spirituele podium acts.

The Dolmen is opgericht door de gepassioneerde songwriter en lead singer Taloch Jameson. Na een paar veranderingen door de jaren heen is de huidige bezetting onveranderd gebleven nadat in 2010 drummer Chris Harris The Dolmen experience kwam versterken. Kayleigh Marchant, basgitarist en zangeres versterkte de band in 2008 en Josh Elliott, lead gitarist sloot zich bij The Dolmen familie aan in 2009. Nadat ze in Europa doorbraken vonden ze in 2015 Anja Novotny, fluit en keyboard.

Het in december 2016 uitgekomen album Nuada staat symbool voor hun succes en beschrijft de artistieke evolutie en het enthousiasme van de band. Van Muylem van Snoozecontrol beschreef het album als een exceptionele muzikale trip. Het uitkomen van Nuada viel samen met de nominatie van The Dolmen in de Bastaard Fantasy Awards voor beste album en beste internationale live act. Beide Awards hebben ze gewonnen. The Dolmen blijven groeien in hun muzikale reis terwijl ze langzamerhand meer en meer van Europa en de UK veroveren.  

The Dolmen speelt op zaterdag en zondag op Castlefest.

Heilung

Remember, that we all are brothers
All people, beasts, trees and stone and wind
We all descend from the one great being
That was always there
Before people lived and named it
Before the first seed sprouted   

Heilung is Amplified History, ofwel ‘versterkte geschiedenis’ met geluiden uit de Noord Europese IJzertijd en Viking periode. De vocale aspecten bestaan uit zowel normale zang als gefluister, schreeuwen en keelzang, bekend van het oeroude Tibet en Mongolië.

Het uitgangspunt van de show is een demonstratie van de onderlinge relaties tussen onze talen en een creatie van een gevoel voor de diepe wortels van zowel de oeroude, als moderne Europese communicatie.

Heilung in zijn kern werkt toe naar een uitbeelding en de creatie van een oeroude atmosfeer, losgemaakt van invloeden uit meer moderne composities, wat zich uit in het concept ‘Amplified History’. Heilung bevat het gebruik van specifieke geluiden die bewust inspelen op veranderingen in je gemoedstoestand.

Heilung heeft Castlefest gekozen voor hun allereerste live premiere deze zomer.
Heilung speelt op zaterdag op Castlefest.

EMIAN

Van Keltische tot de Noord-Europese cultuur, van middeleeuwse ballades tot sjamanistische zang: de muziek van EMIAN combineert de Noord-Europese en Mediterrane talen, vangt de aandacht van de luisteraars met hun betoverende liederen en brengt hen spectaculaire beelden van besneeuwde bergtoppen, magische wouden en de Scandinavische fjorden. De toehoorders krijgen de unieke en onverwachte kans om hun diepste zelf te ontdekken tezamen met verloren geachte oergevoelens, die de harmonie tussen hun voorouders en het universum terug kunnen brengen. 

EMIAN speelt op vrijdag, zaterdag en zondag op Castlefest.