Forest stage

Árstíðir

Weinig bands kunnen zich meten aan de intense carrière ontwikkeling van de IJslandse band Árstíðir. Ontstaan tijdens de economische crisis in 2008, stonden ze binnen zes maanden na hun debut release bovenaan de IJslandse hitlijsten, om vervolgens tijdens hun internationale tour in 2010 weer te worden tegengewerkt door een vulkaanuitbarstingen. De band is sterk blijven staan en inmiddels veroveren zij langzaam de harten op het Europese vasteland.

Árstíðir’s muziek is genre overschrijdend en kan het beste worden omschreven als door klassiek beïnvloedde indie folk rock. Of ze nu op een treinstation in Duitsland, een concerthal in Rusland of in een bar thuis in Reykjavík optreden, hun muziek betovert altijd. De bandleden hebben allemaal een brede muzikale achtergrond en ervaring, gecombineerd met professionele interesses variërend van wetgeving tot literatuur en van bouwkunde tot computers. Dit maakt de band uniek in hun benadering voor muziek en performance. Door de elementen van geluid met teksten over hartzeer, verlangen, herinnering en een diepe verbintenis met  de cirkel van het leven te vervlechten, laat Árstíðir organische akoestische tradities en moderne elektronische arrangementen samenkomen met ingewikkelde simpelheid en onnavolgbare deskundigheid.

Árstíðir speelt op vrijdag op Castlefest.

SeeD

De Fae en Paganistische folk band SeeD put uit zowel de mysterieuze wereld van de oeroude Fae als de moderne wereld van dromen en passies.

Hun doel is om deze twee verschillende werelden te laten samensmelten, en daarmee de mensen aan te sporen van beide werelden het beste te maken. De vier muzikanten reizen van festival naar festival om de mensen die verdwaald zijn in deze wereld te inspireren, om de luisteraars verhalen te vertellen over de immense wereld der Fae, of om hen simpelweg te laten dansen op de energetische, zelf-gecomponeerde Pagan Folk tunes.

SeeD speelt muziek van eigen makelij. Elk van de bandleden helpt met het componeren en schrijven van de nummers, om op die manier een organische stroom van creatie te scheppen. De muzikanten hebben elk een eigen karakter, en brengen hele verschillende ideeën in. Hierdoor bestaat het repertoire van SeeD uit een kleurrijke en afwisselende mix van Pagan Folk tunes die een breed publiek aanspreken.

SeeD speelt op vrijdag, zaterdag en zondag op Castlefest.

SeeD’s nieuwe album “Through the Veil” wordt dit jaar op Castlefest gereleased, tijdens het optreden op de vrijdag.

Cesair

Sinds de mens heeft leren spreken, zijn verhalen van generatie op generatie verteld, en uiteindelijk hebben de legendes talloze epische liederen voortgebracht. Het is ook deze traditie die ten grondslag ligt aan de muziek van Cesair. De band brengt de verhalen ten gehore die vertellen over het leven van de gelijknamige Cesair, een mythologische prinses die 5000 jaar geleden de wereldzeeën bevoer. De bandleden zetten haar verhaal, gevangen in de woorden van romantische zielen, over in unieke en originele muzikale composities, uitgevoerd op een breed arsenaal aan instrumenten. Het culturele, spirituele en historische erfgoed van de Occidentaalse en Oriëntaalse volkeren komt samen in hun muziek, die zich laat beïnvloeden door zowel oosterse klanken en ritmes als traditionele en moderne Europese folkmuziek. Cesair nodigt je uit om mee te reizen door een wereld van tijdloze avonturen en sprekende personages, en om deel uit te maken van een oneindig verhaal.

Cesair presenteert hun nieuwe line-up en hun nieuwe album op Castlefest 2017.

Cesair speelt op vrijdag op Castlefest.

Steve the Machine

Steve the Machine is muzikant en DJ. Hij heeft al 35 jaar ervaring met percussie en drums in vrijwel elk genre. Van Jazz tot Rock en van Reggae tot Klassieke muziek. Hij werkt ook als DJ voor de afgelopen 15 jaar, wat zijn tweede grote passie is. Hij draait muziek in kleine underground clubs tot grote festivals. Zijn smaak is gevarieerd en hij voelt bij het publiek aan wat hun aan het dansen krijgt. Beats, Balkan & Worldmusic en Elektronisch zijn slechts een aantal van zijn stijlen.

Steve is ook onderdeel van BerlinskiBeat en zijn al reeds bestaande interesse in de wereld van de Balkan groeit hierdoor nog elke dag, waardoor dit een flinke invloed heeft op zijn DJ sets.
Steve weet het publiek te lezen en bewegen.

Vergeet niet… het draait allemaal om de muziek!

Steve the Machine speelt op vrijdag op Castlefest.

Mutefish

Mutefish is een cultureel diverse zeskoppige band uit Ierland, Polen, Litouwen, Portugal en Oekraïne. Ze combineren de muzikale elementen en culturen van Oost Europa met traditionele Ierse folk, resulterend in een enthousiaste melodische mix. Elk bandlid brengt een eigen muzikale achtergrond en smaak mee, wat resulteert in een uniek geluid en wat het lastig maakt hun muziek te definiëren. Kom het ervaren!

Mutefish speelt op vrijdag, zaterdag en zondag op Castlefest.

Corvus Corax

Het verhaal van Corvus Corax begint met een reis. Kort na de val van de Berlijnse muur voegden Castus en Wim, die hadden gewerkt als straatmuzikanten in de DDR, bij wat door het regime ‘Republikflucht’ genoemd werd en verlieten Oost Duitsland. In herinnering aan een tamme raaf die ze achter hadden moeten laten noemden zij zichzelf Corvus Corax. Het eerste album, “Ante Casu Pecatti”, werd dat jaar op cassette uitgebracht. Al snel kwam de band bekend te staan om hun opzwepende ritmes, dampende concerten and meesterlijke instrumentale technieken. Met drums en enorme doedelzakken (zelfgemaakt door Wim), jongleren en enthousiaste interactie met het publiek, heeft Corvus Corax significant bijgedragen aan de ontwikkeling van Middeleeuwse muziek als genre. Albums zoals “Mille Anni Passi Sunt” waren invloedrijk voor de scene van Moskou tot Mexico Stad.  Ze hebben getoerd in Japan en China, de Verenigde Staten, Canada en overal in Europa.

Wat de volgende stap is staat alleen geschreven in de sterren, want Corvus Corax blijft altijd onvoorspelbaar. Maar een ding is zeker: ze zullen ons verrassen en henzelf altijd opnieuw uitvinden.

Corvus Corax speelt op zaterdag op Castlefest.

Foto door Christian Ermel (foxandmagpie.com)

The Dolmen

The Dolmen, met hun meedogenloze podium energie en bijna organische stijl van performance, heeft als thuisbasis het Zuid Engelse Dorset. Hun missie is de harten en zielen van hun alsmaar groeiende publiek te infiltreren met hun tribal rhythms en krachtige spirituele podium acts.

The Dolmen is opgericht door de gepassioneerde songwriter en lead singer Taloch Jameson. Na een paar veranderingen door de jaren heen is de huidige bezetting onveranderd gebleven nadat in 2010 drummer Chris Harris The Dolmen experience kwam versterken. Kayleigh Marchant, basgitarist en zangeres versterkte de band in 2008 en Josh Elliott, lead gitarist sloot zich bij The Dolmen familie aan in 2009. Nadat ze in Europa doorbraken vonden ze in 2015 Anja Novotny, fluit en keyboard.

Het in december 2016 uitgekomen album Nuada staat symbool voor hun succes en beschrijft de artistieke evolutie en het enthousiasme van de band. Van Muylem van Snoozecontrol beschreef het album als een exceptionele muzikale trip. Het uitkomen van Nuada viel samen met de nominatie van The Dolmen in de Bastaard Fantasy Awards voor beste album en beste internationale live act. Beide Awards hebben ze gewonnen. The Dolmen blijven groeien in hun muzikale reis terwijl ze langzamerhand meer en meer van Europa en de UK veroveren.  

The Dolmen speelt op zaterdag en zondag op Castlefest.

Heilung

Remember, that we all are brothers
All people, beasts, trees and stone and wind
We all descend from the one great being
That was always there
Before people lived and named it
Before the first seed sprouted   

Heilung is Amplified History, ofwel ‘versterkte geschiedenis’ met geluiden uit de Noord Europese IJzertijd en Viking periode. De vocale aspecten bestaan uit zowel normale zang als gefluister, schreeuwen en keelzang, bekend van het oeroude Tibet en Mongolië.

Het uitgangspunt van de show is een demonstratie van de onderlinge relaties tussen onze talen en een creatie van een gevoel voor de diepe wortels van zowel de oeroude, als moderne Europese communicatie.

Heilung in zijn kern werkt toe naar een uitbeelding en de creatie van een oeroude atmosfeer, losgemaakt van invloeden uit meer moderne composities, wat zich uit in het concept ‘Amplified History’. Heilung bevat het gebruik van specifieke geluiden die bewust inspelen op veranderingen in je gemoedstoestand.

Heilung heeft Castlefest gekozen voor hun allereerste live premiere deze zomer.
Heilung speelt op zaterdag op Castlefest.

EMIAN

Van Keltische tot de Noord-Europese cultuur, van middeleeuwse ballades tot sjamanistische zang: de muziek van EMIAN combineert de Noord-Europese en Mediterrane talen, vangt de aandacht van de luisteraars met hun betoverende liederen en brengt hen spectaculaire beelden van besneeuwde bergtoppen, magische wouden en de Scandinavische fjorden. De toehoorders krijgen de unieke en onverwachte kans om hun diepste zelf te ontdekken tezamen met verloren geachte oergevoelens, die de harmonie tussen hun voorouders en het universum terug kunnen brengen. 

EMIAN speelt op vrijdag, zaterdag en zondag op Castlefest.

Berlinski Beat

Roaring Twenties en geluiden van het Berlijnse straatleven: dat is Berlinski Beat. Zeven muzikanten uit Berlijn met roots uit vier verschillende landen. De straten van Berlijn zijn internationaal, Berlinski Beat laat de roerige jaren ’20 herleven met een internationale flair: Berlijnse classics met dansbare ritmes, Balkan Beats en Mariachi muziek. Het maakt niet uit of je uitgaat in de club of gewoon door de straten van Berlijn wandelt: Berlinski Beat laat je de vervlogen jaren ’20 ervaren. Tijdens hun live optredens zijn de zeven muzikanten gekleed in het fashionable zwart met turquoise en weten ze hun publiek te enthousiasmeren met multiculturele charme, een onstuimige show en ongekende instrumenten. Opgevoerde drums, een indrukwekkende blazers sectie, doedelzakken en schalmeien die niet onder doen voor moderne Indie-Pop instrumenten.

Berlinski Beat speelt op vrijdag op Castlefest

Foto door Christian Ermel (foxandmagpie.com)

Rapalje

Tweeduizend jaar geleden werden de Kelten verdreven van het vasteland van Europa.
Alle Kelten? Nee, een band bleef dapper weerstand bieden aan de toestroom van nieuwerwetse pop en rock en vond zo zijn eigen plek in de wereld van de moderne muziek.

Gewapend met niets dan hun instrumenten en hun stemmen, trekt Rapalje nu op strooptocht langs clubs en zalen zover het oor reikt, op zoek naar slachtoffers om mee te voeren op een muzikale reis door Schotse hooglanden, Ierse vlakten, taveernes en herbergen.
Stampende jigs en reels, gevoelige ballades en een vleugje heavy metal geven je de perfecte mogelijkheid om je eens even niet druk te maken over het dagelijks leven.

Dames en heren, laten we dansen…

Rapalje speelt op zondag op Castlefest.

Russkaja

Al bijna een decennium verspreid Russkaja goede Turbo Polka over de wereld! Hun zelf gecreëerde “collectief gevoel van bewustzijnsverruiming” is legendarisch geworden. Deze band is een perfect voorbeeld van beginnen in kleine zalen en eindigen op de grootste podia, nog steeds met dezelfde pure energie en verfijnde culturele muzikale diversiteit. Ze verspreiden het plezier van het leven en zeggen dat kennis van het Russisch onnodig is om de filosofie van Russkaja te begrijpen. Dit blijkt ook uit de multiculturele groep muzikanten rondom de charismatische frontman Georgij Makazaria. 

Hun gloednieuwe aankomende album “PEACE, LOVE & RUSSIAN ROLL” is afgelopen zomer uitgebracht en zoals de naam al zegt, met een twinkeling in de ogen. Men kan zeker stellen dat Russkaja over de jaren hun eigen stijl heeft gecreeerd: een mix van Balkan muziek en Metal met variaties op Polka, Eastern Rock, Rock ’n Roll en Mariachi en Country. Een contradictie? Nee, absoluut niet! De band benoemd hun muziek als Russian Turbo Polka en deze hoge snelheid sensatie levert de perfecte sountrack op bijna alles!

De muzikale boodschap of Russkaja is duidelijk: dans, dans, dans op “PEACE, LOVE & RUSSIAN ROLL!” Ze hebben clubs en festivals over heel Europa veroverd en hun hoge snelheid Brass over de wereld verspreid. Dit is geen Balkan trend, deze jongens zijn niet slechts grootse kracht pioniers uit Moskou, dit is het pure geluid van anarchie!

Russkaja speelt op zondag op Castlefest.