Muziek

Blokkenschema 2017

Twibv

‘Twibv’ ontstond als een excuus voor een groep vrienden om samen muziek te maken, maar groeide al snel uit tot een volwaardige folkpop-band met eigen materiaal. Muziek maken en verhalen vertellen, dat is wat wij graag doen. Of deze verhalen nou afkomstig zijn uit literatuur, gedichten, de natuur, onze eigen ervaringen of onze fantasie maakt ons eigenlijk niks uit. We gebruiken hiervoor een enorme variëteit aan instrumenten (de teller staat bijna op 15!), verschillende talen en vooral veel humor, zelfs in de liedjes die eigenlijk over dood en verderf gaan. Met onder andere piano, ukelele, viool, fluit, cajon en zang vertellen we jullie een paar van onze favoriete verhalen.
In 2015 maakten we een kleine cd genaamd ‘Snippets’, en op dit moment zijn we druk bezig met het schrijven en opnemen van nieuwe nummers. Waar de letters in ‘Twibv’ voor staan? Dat is geheim. Maar we staan open voor jullie gekste suggesties…!

Kelten zonder Grenzen

Kelten zonder Grenzen is een band rondom de twee harpistes Lies en Coca. Met een uitgebreid arsenaal aan muzikanten en instrumenten weten zij je altijd te verrassen. Hun vrolijkheid is niet meer weg te denken van de podia, maar nooit zonder ook een paar prachtig mooie melancholische tunes. Zij laten zich inspireren door mooi zonlicht, knusse kampvuurtjes en cappuccino met lekker veel schuim.

Kelten zonder Grenzen spelen op vrijdag, zaterdag en zondag op Castlefest.

Árstíðir

Weinig bands kunnen zich meten aan de intense carrière ontwikkeling van de IJslandse band Árstíðir. Ontstaan tijdens de economische crisis in 2008, stonden ze binnen zes maanden na hun debut release bovenaan de IJslandse hitlijsten, om vervolgens tijdens hun internationale tour in 2010 weer te worden tegengewerkt door een vulkaanuitbarstingen. De band is sterk blijven staan en inmiddels veroveren zij langzaam de harten op het Europese vasteland.

Árstíðir’s muziek is genre overschrijdend en kan het beste worden omschreven als door klassiek beïnvloedde indie folk rock. Of ze nu op een treinstation in Duitsland, een concerthal in Rusland of in een bar thuis in Reykjavík optreden, hun muziek betovert altijd. De bandleden hebben allemaal een brede muzikale achtergrond en ervaring, gecombineerd met professionele interesses variërend van wetgeving tot literatuur en van bouwkunde tot computers. Dit maakt de band uniek in hun benadering voor muziek en performance. Door de elementen van geluid met teksten over hartzeer, verlangen, herinnering en een diepe verbintenis met  de cirkel van het leven te vervlechten, laat Árstíðir organische akoestische tradities en moderne elektronische arrangementen samenkomen met ingewikkelde simpelheid en onnavolgbare deskundigheid.

Árstíðir speelt op vrijdag op Castlefest.

Brisinga

De drie meisjes van de psychedelische folk band Brisinga, Fabienne Kirschke (blokfluiten, fluiten, draailier, zang, harp); Johanna Bonnekoh (bodhrán, hammered dulcimer, zang) en Fanny Herbst (harp, zang), combineren folk met moderne invloeden en minimal music met eeuwenoude verhalen en mythen. Hun deels instrumentale, deels gezongen composities nemen de luisteraars mee naar Noorse goden, naar sjamanen en heksen, dansend in het woud. Brisinga heeft als doel verschillende stemmingen en emoties op te wekken, zowel atmosferisch als helder.

Op 11 april dit jaar brachten ze hun debut album Vísa Nornir uit. Ze spelen hun zelf gecomponeerde muziek in hun thuisland Duitsland, maar langzaam veroveren zij ook de buurlanden.

Brisinga speelt op donderdag en vrijdag op de Castlefest Camping.

Ball Noir

Als bezeten alchemisten mixt BALL NOIR de werelden van programmeren en electriek met middeleeuwse en klassieke instrumenten. Geïnspireerd door hun helden van Anathema, My Dying Bride en Qntal componeren zij middeleeuwse metal met een voorliefde voor rondspokende melodieën, duistere fantasieën en beukende hartslagen. Elke BALL NOIR live show geeft een kijkje in hun laboratorium: een gevleugeld festijn te midden van kaarsen, klokken en kostuums.

Tijdens Castlefest zal Ball Noir hun nieuwe cd presenteren!

Ball Noir speelt op donderdag op Castlefest.

La Horde

La Horde bevindt zich muzikaal op de kruising tussen Middeleeuwse, Pagan, Keltische muziek en Rock ’n Roll! Dit wordt gecombineerd met een hoop humor en verrassingen. Een show van La Horde is meer dan muziek alleen, het is een moment dat gedeeld wordt tussen het publiek en de band, waar dan ook van alles mogelijk is. Het is een onverwachte tocht, waar de vele avonturen de reis de moeite waard maken. Wees niet verbaasd wanneer je merkt dat je aan het dansen bent op oude 90’s hits. Bij La Horde is dat normaal! 

Het tweede album “Bonne Nouvelle” (dat “goed nieuws” betekent) kwam uit in mei 2016. La Horde wil op hun manier liefde en plezier verspreiden en muzikale kwaliteit combineren met vermaak!

“Bonne Nouvelle” kondigt ook de komst aan van Mich Rozek (ex-Omnia, Rastaban) op drums. In dit album definieert de band zijn unieke stijl die voortkomt uit verschillende invloeden van klassieke muziek tot Heavy Metal. Ze creëren folk muziek die de subtiliteit heeft van klassieke muziek en de kracht van Rock ’n Roll, met daar bovenop een flinke dosis Belgische humor.

La Horde speelt op vrijdag en zaterdag op Castlefest.

Plunder

Plunder is een Nederlandstalige pirate partyfolk band uit Leeuwarden. De band maakt dansbare liedjes over tergende liefde, lonkende lust en verlangen naar vrijheid en zorgt altijd voor leven in de brouwerij. Plunder bestaat uit een vijftal enthousiastelingen met authentieke instrumenten en de drang om muziek te maken. Met invloeden uit uiteenlopende stijlen als Ierse folk, balkan, country, ska en klezmer zet de groep een energiek en opzwepend eigen geluid neer. Met een optreden van dit bijeengeraapte zootje schorem wordt elke plek die het gezelschap aandoet gegarandeerd geplunderd!

Plunder speelt op donderdag,vrijdag en zondag op Castlefest.

SeeD

De Fae en Paganistische folk band SeeD put uit zowel de mysterieuze wereld van de oeroude Fae als de moderne wereld van dromen en passies.

Hun doel is om deze twee verschillende werelden te laten samensmelten, en daarmee de mensen aan te sporen van beide werelden het beste te maken. De vier muzikanten reizen van festival naar festival om de mensen die verdwaald zijn in deze wereld te inspireren, om de luisteraars verhalen te vertellen over de immense wereld der Fae, of om hen simpelweg te laten dansen op de energetische, zelf-gecomponeerde Pagan Folk tunes.

SeeD speelt muziek van eigen makelij. Elk van de bandleden helpt met het componeren en schrijven van de nummers, om op die manier een organische stroom van creatie te scheppen. De muzikanten hebben elk een eigen karakter, en brengen hele verschillende ideeën in. Hierdoor bestaat het repertoire van SeeD uit een kleurrijke en afwisselende mix van Pagan Folk tunes die een breed publiek aanspreken.

SeeD speelt op vrijdag, zaterdag en zondag op Castlefest.

SeeD’s nieuwe album “Through the Veil” wordt dit jaar op Castlefest gereleased, tijdens het optreden op de vrijdag.

Cuélebre

Cuélebre is een Spaanse pagan folk band die eeuwenoude geluiden combineert met middeleeuwse instrumenten en rituele sferen.
Cuélebre is ontstaan uit Yhandros Huergo’s idee in 2011, waarbij hij zocht naar een archaïsch geluid in de Pagan Folk. De band ziet bands als Hagalaz Runedance, Corvus Corax en Warduna als hun voorbeelden, maar ze creëeren hun eigen unieke geluid en identiteit. Na veelvuldig onderzoek en hard werken heeft Cuélebre het pad gevonden waar ze naar zochten: een persoonlijk en ritualistisch geluid, gebaseerd op votieve teksten.

Cuélebre eerste album “Oinos” werd in 2014 uitgebracht. Ze speelden vervolgens op elke mogelijke plek in Spanje en veroverden al snel Europa. Het eerste internationale muziek festival was Trolls et Lègendes, wat vervolgens de deuren opende naar andere Europese festivals. Ze hebben gespeeld op Festival Mediaeval, Castlefest en de Castlefest Winter Editie, Yggdrasil en waren onderdeel van de Spaanse Faun tour. 

In 2017 komen zij met hun nieuwe album “Anaman”, waarvan ze hopen weer ieders hart te veroveren.

Cuélebre speelt op vrijdag, zaterdag en zondag op Castlefest.

Ye Banished Privateers

Ye Banished Privateers nemen je 300 jaar terug in de tijd voor een magische reis naar het harde leven op zee tijdens de vroege 18e eeuw. Met liederen geïnspireerd door traditionele Ierse en Scandinavische folk muziek, toneelspel en prachtige historische kleding vertellen de Privateers een verhaal over het ruige zeeman’s leven. Dit leven speelt zich af aan de andere kant van de wet en richt zich tevens op een gevecht tegen de overheersing en nationalisme. 

De Privateers is een groep van bijna 30 bemanningsleden en iedere keer wisselen zij elkaar af wanneer ze op tour en plundering gaan. Hierdoor staan zij met ongeveer een dozijn zeelui op het podium en is geen enkele show hetzelfde. De mix van ruige folk en punk nodigt je uit mee te dansen en te zingen, terwijl hun ballades zelfs het stoerste piratenhart doet smelten.

Ye Banished Privateers speelt op donderdag en vrijdag op Castlefest.

Heidevolk

Slechts een enkeling had in 2002 al kunnen voorzien wat de nornen in petto hadden voor Heidevolk. Sinds haar oprichting in Arnhem veertien jaar geleden, kwam, zag, en overwon Heidevolk het publiek in heel Europa met hun eigen combinatie van folk en metal. De direct herkenbare mannelijke tweezang en pakkende nummers ontstaken het heidens vuur in de harten van velen. Hun nummers over goden en legenden worden in zowel episch hymnen als woeste metal vertolkt. Door hun compromisloze houding, intense shows, en de vervaging van barrières tussen performer en publiek is Heidevolk uitgegroeid tot een bekende naam in zowel Europa als Noord-Amerika.

Heidevolk staat voor een compromisloze attitude, woeste shows en de overstijging van barrières tussen de band en het publiek. 

Heidevolk speelt op donderdag op Castlefest.

Rebels of the Sacred Heart

Je kunt er lang en breed over lullen, maar als er een band is die weet hoe ze live een feestje moet bouwen, dan is het Flogging Molly wel. Met hun uptempo folkpunk weet deze Iers-Amerikaanse band onder leiding van zanger/gitarist Dave King ieder publiek voor zich te winnen.

De Nederlandse tributeband Rebels of the Sacred Heart komt erg dicht bij het origineel in de buurt en iedere show is dan ook met recht een tribute, een eerbetoon aan de no-nonsense en uiterst toegankelijke folkpunk van de band uit Los Angeles, California.

“We’re Rebels of the Sacred Heart and this is what we do, so put on your dancing shoes and by all means join in!”

Rebels of the Sacred Heart:

– Robin Slutter: zang, gitaar
– Robbert Arentz: gitaar
– Rens Bourgondiën: bas
– Jeffrey Hartjes: drums
– Hanneke Rinders: viool, tin whistle
– Joost Raben: accordeon
– Sjoerd van Ravenzwaaij: banjo, mandoline, tin whistle

Rebels of the Sacred Heart speelt op zaterdag op Castlefest.

Cesair

Sinds de mens heeft leren spreken, zijn verhalen van generatie op generatie verteld, en uiteindelijk hebben de legendes talloze epische liederen voortgebracht. Het is ook deze traditie die ten grondslag ligt aan de muziek van Cesair. De band brengt de verhalen ten gehore die vertellen over het leven van de gelijknamige Cesair, een mythologische prinses die 5000 jaar geleden de wereldzeeën bevoer. De bandleden zetten haar verhaal, gevangen in de woorden van romantische zielen, over in unieke en originele muzikale composities, uitgevoerd op een breed arsenaal aan instrumenten. Het culturele, spirituele en historische erfgoed van de Occidentaalse en Oriëntaalse volkeren komt samen in hun muziek, die zich laat beïnvloeden door zowel oosterse klanken en ritmes als traditionele en moderne Europese folkmuziek. Cesair nodigt je uit om mee te reizen door een wereld van tijdloze avonturen en sprekende personages, en om deel uit te maken van een oneindig verhaal.

Cesair presenteert hun nieuwe line-up en hun nieuwe album op Castlefest 2017.

Cesair speelt op vrijdag op Castlefest.

Steve the Machine

Steve the Machine is muzikant en DJ. Hij heeft al 35 jaar ervaring met percussie en drums in vrijwel elk genre. Van Jazz tot Rock en van Reggae tot Klassieke muziek. Hij werkt ook als DJ voor de afgelopen 15 jaar, wat zijn tweede grote passie is. Hij draait muziek in kleine underground clubs tot grote festivals. Zijn smaak is gevarieerd en hij voelt bij het publiek aan wat hun aan het dansen krijgt. Beats, Balkan & Worldmusic en Elektronisch zijn slechts een aantal van zijn stijlen.

Steve is ook onderdeel van BerlinskiBeat en zijn al reeds bestaande interesse in de wereld van de Balkan groeit hierdoor nog elke dag, waardoor dit een flinke invloed heeft op zijn DJ sets.
Steve weet het publiek te lezen en bewegen.

Vergeet niet… het draait allemaal om de muziek!

Steve the Machine speelt op vrijdag op Castlefest.